Därför är det viktigt att laga sina nedslagsmärken. Genrebild: Getty Images

19:e hålet

Måste jag laga nedslagsmärket? Svar ja – och 7 andra saker alla borde göra

Hjälp till att hålla golfbanorna i fint skick hela säsongen.

Text: Svensk Golf • 2024-06-13 Uppdaterad 2024-06-13

Spel pågår för fullt i hela Golfsverige. Det sliter såklart på våra golfbanor och skadorna blir värre om vi golfspelare struntar i att dra vårt strå till stacken. Här är åtta saker som vi alla kan göra för att hjälpa golfbanan att läka. 

Laga nedslagsmärket!

Du ska egentligen bara behöva laga ditt eget nedslagsmärke, men ser du någon annans – laga det också!

Olagade nedslagsmärken förblir olagade. Det finns i stort sett ingen klubb eller banstyrka som har tid eller resurser att laga dessa åt oss.

Skadorna leder till ojämnheter, fläckar och bjuder in till oönskade grässorter och växter. 

Det är först när banarbetarna skär, luftar och dressar som de kvarglömda nedslagsmärkena indirekt ”lagas”, men skadan kan redan vara skedd. 

Hur lagar jag? 
Stäng igen gropen, öppna inte upp den. Tryck därför greenlagaren inåt! Inte utåt och uppåt.

Lägg tillbaka torv

Banarbetarna lagar greener och tees klart oftare än fairway. Uppslagen torv leder därför väldigt snabbt till gräslösa gropar i spelfältet som kan ta lång tid att läka. Lägg tillbaka torv så bra du kan eller fyll med sand om du fått en påse eller flaska på första tee. 

Gå inte kortaste vägen

Ja, många greenbunkrar är felplacerade och hämmar flödet mellan green och nästa tee. Men det betyder inte att du alltid måste ta den kortaste vägen och slicka bunkerkanten. 

Det här handlar inte om var vagnen får ställas och dras. Det här handlar om att du ska tänka på om du riskerar att skada bunkerkanter, vattenkanter med mera. Det här blir extra viktigt vid regn eftersom känsliga områden slits ännu mer då. 

Gå inte på sprinklerlocken

Visst, maskiner åker över dem hela tiden men dessa har ofta breda däck med lite mönster och lågt marktryck och orsakar därför sällan stor skada. Men skitiga, kantiga och i vissa fall vassa skor kan tämligen enkelt trampa sönder ett plastlock.

Det här gäller inte bara sprinklerlocken. Våra fötter och marktryck orsakar större skada än vi tror. Banans största gräsklippare eller en golfbil (som körs kontrollerat utan tvära svängar) kan köra över fairway utan att de lämnar några spår. Men testa att gå med stilettklackar…
Marktryck människa (80 kg): cirka 650 gram per kvadratcentimeter.
Marktryck grävmaskin (25 ton, 3,5 meter bred, 80 cm bandbredd): cirka 400 gram per kvadratcentimeter.

Tappa inte bort plastpeggarna

Vissa klubbar förbjuder dem, men på de allra flesta är det tillåtet att använda plastpeggar och de säljs också i shopen. 

Nuförtiden är många ”plastpeggar” konstruerade i nedbrytbara material och går enkelt sönder när klipparen kommer. 
Men det finns fortfarande sådana som fastnar i klippaggregaten eller skjuts iväg likt projektiler. Banarbetarna har (och ska ha) fokus på annat och missar oftast plastpeggarna. Så om du verkligen måste använda plastpeg. Se till att den följer med hem efter ronden.

Låt sanden ligga kvar i bunkern

Sanden som du slår ur bunkern går inte att göra mycket åt. Men sprid gärna ut den när du är klar. Förslagsvis genom att vända på krattan och försiktigt dra den över sandklumpar och högar utan att skada gräset.

När du krattar en bunker ska du sträva efter att inte flytta sand från ett område till ett annat. 
Tyvärr är det så att det flesta drar sand med sig till stället där alla går ner och upp i bunkern. Vissa krattar sig hela vägen ut och drar upp sand på gräset. Sluta med det!

Släpp inte flaggan på green!

Det är ytterst få golfbanor i dag som har smala, lätta flaggstänger. Anledningen är att dessa enkelt kan blåsa ur hålet vid hård vind. 

De allra flesta banor har stänger som väger bly och dessa kan såklart orsaka skador om de släpps rakt ner på green. Lägg ner dem försiktigt istället.

Hjälp varandra!

Vi är såklart medvetna om att många saker som missas handlar om stress och tidsnöd. Om alla hjälps åt i bollen så håller man tempot och hinner med att städa efter sig. Klaga och stressa därför aldrig på någon som lägger tid på att laga ett nedslagsmärke, lägger tillbaka sin torv eller krattar noggrant i en bunker. Om du har mer tid än din medspelare, hjälp till med sysslorna. 

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-06-13
19:e hålet19:e håletbanskötselGolflistaGolfsverigeListaNyheter
Rulla till toppen