PGA pron Tracy Phillips spelade inte en runda på 20 år. Nu ska han spela med världseliten i PGA Championship på Valhalla. Foto: Getty Images

Spelade inte på 20 år – nu klar för major

Tracy Phillips, 61, spelade inte en golfrunda på 20 år. Nu har han en startplats i PGA Championship i en sällan skådad solskenshistoria.

Text: Felix Månsson • 2024-05-06 Uppdaterad 2024-05-06

”The Block Party” tog världen med storm under förra årets PGA Championship. Michael Block var en okänd PGA pro som spelade sig till en plats i förra årets major, och slutade på en sensationell delad 15:e plats – efter ett bejublat hole in one på Oak Hills hål 15.

I år skrivs en ny solskenshistoria om en okänd PGA pro från USA.

Tracy Phillips, nu 61 år, var i sin ungdom ansedd som en av USA:s bästa juniorer. Men drömmarna om en karriär som professionell golfspelare grusades av skador – och yips. Alla golfare känner igen osäkerheten i att stå över bollen på tee, med drivern i händerna, när svingen inte sitter. Phillips, alltså en stortalang inom golfen, kunde inte skaka av sig den. Det gick så långt att han gav upp sin satsning helt och hållet. Men det slutade inte där.

Kärleken till sporten dog och i det som skulle kunna hans bäst golfår spelade han inte en enda runda. Inte ens för nöjes skull.

– Jag kunde inte hålla bollen på golfbanan. När du inte kan hålla bollen i spel med drivern, har du ingen lust att spela. Så att lägga av var en lättnad. Jag sa till folk att jag hellre gick till tandläkaren än ut på golfbanan, berättade Phillips för Golf Digest 2020.

I stället valde Phillips att bli PGA pro. Han var då ovetandes om att beslutet skulle komma att förverkliga en barndomsdröm, och ta honom till den största scenen inom golfen – årtionden senare.

Efter att ha slutat på en delad åttondeplats i en PGA pro-tävling säkrade han en inbjudan till Valhalla och PGA Championship.

– Det känns spännande. Jag måste vara redo för att ta av träklubbornas headcover många gånger, jag är säker på att det kommer att bli långa och svåra slag, säger han till Golf Oklahoma.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-05-06
19:e hålet19:e håletMichael BlockPGA ChampionshipPGA of AmericaPGA Tour
Rulla till toppen