Henrik Stenson utsedd till Årets Golfare i Sverige

Henrik Stenson har röstats fram som Årets Golfare i Sverige. Så här säger stjärnan om utmärkelsen:
– Det krävdes en supersäsong för att få äran igen.

Henrik Stenson utsedd till Årets Golfare i Sverige
Henrik Stenson har röstats fram som Årets Golfare i Sverige. //Foto: CM Hellsten & Getty Images

Årets Golfare har delats ut sedan 1966 och är ett mångårigt samarbete mellan tidningen Svensk Golf och Föreningen Golfjournalisterna.

Juryn på 160 personer består av Svensk Golfs redaktion, medlemmarna i Golfjournalisterna, SGF:s ordförande, generalsekreterare och idrottsavdelning, PGA:s ordförande och vd samt SGT:s tournament directors och spelarråd.

Utmärkelsen är individuell och tilldelas den svenska medborgare som sedan föregående års utnämning svarat för den totalt sett bästa golfprestationen.

Antingen en serie framgångar eller enstaka prestationer. I bedömningen vägs evenemangets vikt, konkurrens, överraskningsmoment och pressande läge.

Juryn rangordnar fem spelare enligt 5-4-3-2-1 poäng. Flest poäng vinner, vid lika antal avgör antalet förstaplatser.

Ettan Henrik Stenson samlade ihop 362 röster, tvåan Alex Norén fick 283 röster och Anna Nordqvist hamnade på bronsplats med 165 röster.

Henrik Stenson prisas för sin sagolika säsong. 

Under torsdagskvällen presenterade Svensk Golfs chefredaktör Tobias Bergman vinnaren av Årets Golfare på Nalen i Stockholm i samband med den klassiska Nordea Tour-middagen.

Henrik Stenson kunde själv inte vara på plats och ta emot priset.

– Det krävs alltid en stark säsong för att ha en chans att bli tilldelad Årets Golfare. I år krävdes det en supersäsong för att få äran igen. Alex gör ju precis som jag sin bästa säsong i karriären och en fantastisk resa på världsrankingen andra halvan på året och det var imponerande att se, säger Henrik Stenson till Svenskgolf.se.

Tidigare i december fick Henrik Stenson Bragdguldet och han utsågs också till Årets Spelare på European Tour.

Henrik Stenson har tidigare blivit utsedd till Årets Golfare 2006, 2007, 2013 och 2014.

 

Årets Golfare får priset "Silverbollen" plus ett stipendium på 10 000 kronor. Om ett proffs vinner titeln ska pengarna skänkas vidare till en svensk golfklubb eller till välgörande ändamål.

Vem får ditt stipendium i år?

– Som ambassadör för de svenska handigolfarna och att tidigare pengar gått till deras verksamhet så är det väl ingen skräll att det hamnar där igen.

Hur går tankarna inför 2017?

– Jag behöver lite tid att få ladda om inför nästa säsong och de nya utmaningarna. Fullt fokus givetvis på att komma så bra förbered in till de fyra "stora" och för mig är det givetvis möjligheterna att ge mig själv fler chanser att vinna majors som lockar mest. Att fortsätta att utvecklas som spelare är fortfarande viktigt för mig och att känna adrenalinet när man har chans att vinna tävlingar blir heller aldrig gammalt, så jag har mycket att se fram emot och jobba för även där.

 

Skriv gärna en grattishälsning till Henrik Stenson i kommentarsfältet!

Rätt val!
Ja
37
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.