5de459d02fa8b

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong

En fantastisk säsong för Henrik Stenson är till ända. Men vad var det som hände, egentligen? Här är Stensons fantastiska år sammanfattat!

Text: Jesper Johansson • 2016-12-04 Uppdaterad 2016-12-04

Henrik Stenson har haft en fantastisk säsong.

Race to Dubai-segern, BMW International Open och ett OS-silver var några av de riktiga höjdpunkterna. Men det Henrik Stenson själv håller allra högst är vinsten i The Open.

Men hans år inleddes med rehab.

Så här var hans 2016: 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong

9 december 2015 – knäoperation

I början av december 2015 lade sig Henrik Stenson under kniven för att operera ett spökande knä.

– Jag hoppas kunna spela Abu Dhabi i januari, sa han från sjuksängen till svenskgolf.se/wp.

24 januari 2016 – Första tävlingen efter rehab

Henrik Stenson gjorde, som planerat, comeback efter knäoperationen i Abu Dhabi HSBC Golf Championship. Och som han gjorde det.
Det blev en delad tredjeplats för svensken.

– Jag är nöjd med resultatet och det börjar bli lättare att gå, berättade Stenson för Svensk Golf.

 


7 februari 2016 – andra tävlingen och fin form

Efter tredjeplatsen i Abu Dhabi följde Stenson upp med en delad sjätteplats i Omega Dubai Desert Classic. Med tre rundor på 60-talet visade svensken fin form.

– Det går åt rätt håll. Jag slutade ta anti–inflammatoriska i tisdags–onsdags och kände av knäet lite efter fredagsronden men hade inga känningar under helgen. Jag hoppas kunna vara 100-procentigt återställd den närmaste månaden, sa han till European Tour. 

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

3 mars 2016 – första tävlingen i USA för året

WGC-Cadillac Championship på Doral i Miami slutade med en delad 28:e-plats för Henrik Stenson i den stjärnspäckade tävlingen.

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

13 mars 2016 – Stenson missnöjd med banans kvalitet

I Valspar Championship slutade Henrik Stenson elva. Men med en avslutande 72-rond – ett över par – var han inte helt nöjd. Samtidigt menade han att de nybyggda greenområdena var för dåliga.

– Greenerna var bland de sämsta vi har spelat på länge – så puttningen känns knappt lönt att utvärdera, sa Stenson efteråt.

20 mars 2016 – Vattenbesök från seger

I Arnold Palmer Invitational slutade Henrik Stenson trea. Ett vattenbesök på hål 16 fick honom att tappa på slutsegraren Jason Day.

– Jag är nöjd med att komma ända fram i slutstriden utan att spela mitt bästa spel, sa Stenson.

 

 

3 april 2016 – Ett slag från seger

Inte heller i Shell Houston Open fick Henrik Stenson lyfta pokalen. Med en missad birdiechans på det 18:e hålet slutade svensken tvåa.

– Jag har väl några pinnhål till riktig toppform men är på rätt väg. Det var mycket bättre ballstriking här än tidigare under året, sa Stenson. 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

10 april 2016 – Årets första major

Henrik Stenson slutade delad 28 i US Masters. Efter att ha spelat svag golf under lördagen sa han så här angående den avslutande söndagsrundan:

– Det blir ett träningsvarv med mycket folk, kan man väl säga om det sista varvet. Man får försöka lära sig något nytt till nästa år.

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

8 maj 2016 – årets första misade cut

För första gången på två år missade Henrik Stenson en kvalgräns på PGA Tour. I Wells Fargo Championship på Quail Hollow blev 72–75 för högt för att klara cutten.

– Om jag brydde mig om 35 kvalgränser hade jag inte varit här den här veckan, förklarade han.

 

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Göran Söderqvist

15 maj 2016 – missad cut igen

I The Players Championship ville det sig inte för Henrik Stenson. Men med en inledande 77-runda kunde svensken inte vända på trenden och klara kvalgränsen.

 

 

5 juni 2016 – Topplacering i Sverige

Henrik Stenson slutade delad fyra i Nordea Masters och var därmed tillbaka topp-10 i en tävling.

– Jag slår bollen betydligt bättre än vad jag gjort på ganska länge. Sen så satte jag några bra puttar på det vilket var riktigt skönt, sa han efteråt.

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

19 juni 2016 – Knäproblem för Stenson

Årets andra major, US Open, slutade på ett ännu tråkigare sätt än US Masters gjorde. Efter en öppnande 69-runda avbröt han den andra rundan på grund av knäproblem.

 

 

26 juni 2016 – Första segern på 19 månader

Äntligen lossnade det för Henrik Stenson. Efter att flera gånger varit och nosat på en seger fick svensken äntligen lyfta en pokal då han vann BMW International Open.

– Det känns naturligtvis väldigt skönt att få vinna här igen efter att ha varit nära de senaste åren, sa Stenson efter segern.

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Henrik Stenson

7 juli 2016 – Stenson känner på Royal Troon

Veckan innan The Open besökte Henrik Stenson majorbanan.

Jag gör (förhoppningsvis) birdies på vägen ut och kämpar sedan för att inte tappa tillbaka på hemvägen. Det finns några blinda och klurigare hål 9-11, men det är ganska straight forward i övrigt, sa han om banan.

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

17 juli 2016 – Stenson vinner The Open

Efter en gastkramande duell med Phil Mickelson tog Henrik Stenson hem The Open Championship. I och med det blev han den förste svensk som vinner en herrmajor. Historia skapad och svenskens år utkristalliserade sig till otrolig.

 

 

31 juli 2016 – Nära att vinna ytterligare en major

PGA Championship på Baltusrol bjöd på en hel del dramatik – även fast Jimmy Walker ledde från start till mål. Stenson slutade delad sjua till slut men hade länge tätkänning i årets sista major. Nästa anhalt: Rio de Janeiro.

 

 

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

14 augusti 2016 – OS-silver för Stenson

Efter ett tätt schema med stora tävlingar var det dags för sommaravslutningen OS i Rio de Janeiro. Henrik Stenson briljerade och i en duell, inte helt olik den han hade mot Phil Mickelson i The Open, mot kompisen Justin Rose slutade svensken till slut tvåa.

 

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

28 augusti 2016 – skadeproblem för trött Stenson

Henrik Stensons fantastiska sommar tog ut sin rätt. Det tighta schemat ledde till att Henrik Stenson drog sig ut The Barclays med en knäskada. Ändå spelade han tävlingen veckan efter.

– Knät gjorde sig påmint igen. Jag hoppas att det bara är all gång i alla kraftiga sidsluttningar på Bethpage som irriterar knät. Men jag vill i varje fall kolla upp läget, berättade Henrik för Svensk Golf. 

 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

5 september 2016 – Sista tävlingen innan Ryder Cup

Med fallande ranking på FedEx Cup och ett ömmande knä valde Henrik Stenson att hoppa över de sista tävlingarna i PGA Tour-slutspelet. Istället valde han att jobba för att vara formstark under Ryder Cup.

– Det blir två, eller mest troligt tre veckors vila innan Ryder Cup och det behövs. Läget är att hela jag behöver vila, förklarade Stenson.

 

2 oktober 2016 – Stenson stark när Europa f��ll i Ryder Cup

Matchen mellan USA och Europa blev en rejäl överkörning. På Hazeltine krossade hemmalaget européerna men några spelare i blått och guld presterade trots allt. Henrik Stenson var en av dem. Svensken spelade samtliga varv i tävlingen och spelade bra golf.

 

 


13 november 2016 – Stenson tvåa och ledande i Race to Dubai

I WGC-tävlingen HSBC Championship i Shanghai slutade Henrik Stenson tvåa. I och med den fina placeringen gick han upp i ledning i Race to Dubai och passerade Jordan Spieth på världsrankingen.

– Det var en skön trend resultatmässigt hela veckan och jag puttade bra hela vägen. Jag slog många bra slag under helgen även om det finns mer att hämta totalt sett, summerade Henrik för Svensk Golf. 

Sammanfattning: Så var Henrik Stensons enastående säsong
Foto: Getty Images

13 november 2016 – Ytterligare en topp 10-placering

Trots att han själv inte tyckte att spelet var tipp-topp lyckades Henrik Stenson sluta delad åtta i Nedbank Golf Challenge i Sydafrika. Alex Norén vann tävlingen och tog sin fjärde seger för året. Nästa stopp: DP World tour Championship i Dubai.

 

 


20 november 2016 – Vinnare av Race to Dubai

Sista anhalten på European Tour. Henrik Stenson tog hem den säsongslånga tävlingen Race to Dubai och är därmed Europas bästa spelare 2016.

– Det är min bästa säsong i karriären även om man kan diskutera nivån på mitt spel några månader 2013 så gäller det ju också att spela bra på rätt tävlingar, sa Stenson efteråt.


4 december 2016 – deltar i Tigers comeback

Efter 16 månaders skadefrånvaro gjorde Tiger Woods äntligen comeback i Hero World Challenge första dagarna i december. 

– I min bok är Tiger den störste spelaren genom tiderna, säger Henrik Stenson till svenskgolf.se/wp. 

Henrik Stenson slutade tvåa i den stjärnspäckade tävlingen. Bara Hideki Matsuyama var bättre.


Text: Jesper Johansson • 2016-12-04
TournyttEuropean TourHenrik StensonOlympiska spelenPGA ChampionshipPGA TourRyder CupThe OpenTournyttUS MastersUS Open
Rulla till toppen