SM Match byter spelform
Med den nya spelformen hoppas man kunna öka intresset för tävlingen. Foto: Jonas Alvsten

SM Match byter spelform

SM Match på Nordea Tour har tidigare spelats som en ren matchtävling. Men nu har tävlingsarrangören fattat beslutet att istället inleda tävlingen med 36 hål slag och följa upp detta med matchspel.

Bakom förslaget och ändringen ligger Claes Grönberg, klubbchef på Österåkers GK och Svenska Golftourerna. De båda hoppas att bytet av spelform ska kunna öka spänningen och således locka mer publik till tävlingen. Den nya spelformen, berättar Grönberg, kommer att bli ett lyft för såväl spelare som sponsorer och publik.

- Fördelen är att vi får fler spelare som är kvar längre i tävlingen, vilket innebär en större puls runt klubbhuset och mer spänning ute på banan. Och förhoppningsvis mer publik, förklarar Claes Grönberg.

Efter de inledande 36-hålen under tisdagen och onsdagen kommer de 32 bästa herrarna och de 16 bästa damerna att göra upp om titeln i matchspel. Herrarna spelar två matcher under torsdag och fredag, innan vinnaren får lyfta SM-bucklan efter finalen på lördag förmiddag den 18 augusti. Damerna spelar en match under torsdagen och två matcher under fredagen, innan det är dags för final på lördag morgon.

Louise Permelin, vd för Svenska Golftourerna, ser fram mot förändringen.

- SM Match har spelats i över 100 år och är den äldsta och mest traditionsrika tävlingen i Sverige. Att som idrottsutövare kunna titulera sig svensk mästare i sin idrott tror jag är oerhört stort. Jag såg hur stolta både Niklas Bruzelius och Cissie Wahlberg var när de vann 2011. Att utveckla tävlingen till både slagspel och matchspel kommer än mer att visa vem som verkligen är Svensk Mästare i golf.

SM Match spelas på Österåkers GK 14-18 augusti.