Fakta Kullagårdens Wärdshus

”Rak matlagning med råvaror av hög kvalitet och intensiva smakkombinationer som tillsammans tar matupplevelsen till en högre nivå.”
– Lasse och Tina Kjellberg.
Läs mer
Arlandastad
Säsongens svamptoast
Ångad rödtungsfilé
Glass med jordgubbar
Dalsjö
Matjestartar
Parmainlindad oxfilé
Lakrits- och rabarbermousse
Delsjö
Hemgjord hamburgare
Linköping
Getostmousse med skinka
Grillad kalvytterfilé
Vaniljpannacotta med jordgubbar
Mölle
Råraka med löjrom
Grillad ryggbiff
Hallongino med kokosglass
Wermdö
Carpaccio på hälleflundra
Grillad majskyckling
Vit chokladmousse

FÖRRÄTT
Råraka med löjrom och klassiska tillbehör
(4 personer)
6 stora potatisar
salt och vitpeppar
smör eller margarin
löjrom
1 rödlök
1 burk crème fraiche
1 citron
1 knippe dill
GÖR SÅ HÄR
Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn. Salta och vitpeppra på den rivna potatisen.
Smält smöret i en stekpanna, fördela smeten på fyra rårakor och tillaga två åt gången. Platta ut rårakorna och jämna till med en stekspade. Stek rårakorna tills de är gyllenbruna och frasiga.
Servera med löjrom, rödlök och en klick crème fraiche. Garnera med citron och dill.

VARMRÄTT
Grillad ryggbiff med rostad nypotatis och chilibearnaise
(4 personer)
800 g ryggbiff
600 g nypotatis
olivolja
havssalt
svartpeppar
Chilibearnaise
200 g smör
4 msk rödvinsvinäger
6 st vitpepparkorn
2 stjälkar färsk dragon
4 finhackade schalottenlökar
3 äggulor
2 msk hackad dragon i lag eller torkad
salt
2 tsk socker
sambal oelek
GÖR SÅ HÄR
Potatisen: Tvätta och lägg nypotatisen på en plåt. Slå på en skvätt olivolja, strö över havssalt och svartpeppar, och rosta sen i 160 grader i cirka 40 minuter.
Chilibearnaisen: Smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta en annan kastrull, koka ihop rödvinsvinäger, vitpepparkorn, dragonstjälkar och schalottenlök. Reducera tills 2-3 msk vinäger återstår. Sila av vinägern och låt svalna. Ställ en kastrull i vattenbad eller på en spisplatta på svag värme och lägg i äggulorna. Vispa gulorna tills de tjocknar något.Tillsätt det smälta smöret droppvis från början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Vispa tills såsen tjocknar. Om såsen skär sig, tillsätt en skvätt kallt vatten och vispa hastigt. Droppa i vinäger och tillsätt hackad dragon och smaka av med salt, socker och sambal oelek.
(Alternativ: färdig bearnaise i butik.)
Ryggbiffen: Salta och peppra ryggbiffen och grilla cirka 3-4 minuter på varje sida.
Servera gärna rätten med en god örtsallad.

EFTERRÄTT
Hallongino med kokosglass
(fyra personer)
5 dl hallon
200 g vit choklad
3 msk kokosflingor
kokosglass
physalis
GÖR SÅ HÄR
Rosta kokosflingorna i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg. Häll upp hallonen i små eldfasta portionsformar (cocotter) eller i en ugnsfast form.
Riv och strö över chokladen på hallonen och gratinera i ugn i cirka 180 grader tills chokladen börjar smälta och få lite färg.
Servera med kokosglass, rostad kokos och garnera med physalis