Hoppa till innehåll

Golfkrögaren Skövde GK

Sommaren är inne på sista versen men visst går det att hålla kvar känslan lite extra länge. Här bjuder Skövde GK:s krögare på en och god sensommarmiddag med helsvensk känsla.

Sylvia Luther

Fakta Skövde GK

Bild 1114345

– Oxfilé eller korv? Allt handlar om kärleken till råvaran och hur den behandlas. All mat är tillagad av de bästa råvaror. Alla rätter skapade med omtanke, säger Mattias Hägg, krögare på Skövde GK och Mariestads GK.

Bild 1114340 

FÖRRÄTT
Kräftpannacotta
(8 st)

3 blad gelatin
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond
1 1/2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
ett par varv med svartpepparkvarnen
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl kräftstjärtar
mangoldskott, ruccola, ärtskott och dill

GÖR SÅ HÄR
Låt gelatinet ligga i kallt vatten cirka 5 min. Koka upp grädden och fonden i en kastrull. Ta från värmen.
Lyft upp gelatinet och rör ner det i grädden så att det smälter. Rör ner gräddfilen, salt, peppar och vitlök. Häll smeten i åtta formar. Låt stelna i kyl minst 4 timmar. Skär skaldjuren i bitar. Lägg örterna och kräftstjärtarna på pannacottan och dra nåt varv med pepparkvarnen före servering. Servera gärna med rostat bröd och uppvispat smör smaksatt med fint riven västerbottenost.

 

 

Bild 1114342

VARMRÄTT
Grillade lammkotletter med ugnsrostade rotsaker och jordgubbssalsa
(4 personer)

Köttet
800 g lammkotletter
4 msk rosmarinblad
salt, svartpeppar, olja

Rotfrukterna
300 g skalad kålrot
300 g skalad morot
salt
1 msk flytande honung
olivolja
3 dl sköljd ruccola

Jordgubbssalsan
1/2 liter jordgubbar
1 salladslök
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk pressad lime
1 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
ett par varv med pepparkvarnen

GÖR SÅ HÄR
Jordgubbssalsa: Hacka jordgubbarna och salladslöken fint. Blanda med övriga ingredienser och låt stå och gotta till sig, gärna ett dygn före.

Ugnsrostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålrot och morot i grova bitar. Kålroten kan vara i något mindre bitar då den tar längre tid att tillaga. Krydda rotfrukterna med salt och honung samt olivolja.
Baka rotfrukterna i ugn cirka 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg. Vänd gärna i några späda, nyrepade ruccolablad precis innan servering.

Köttet: Krydda kotletterna med salt och peppar och vänd dem i lite olja. Grilla på svag värme cirka 2 minuter på varje sida. Servera kotletterna genast och strö rosmarinbladen över. Men se först till att tillbehören är klara innan du grillar!

 

 

Bild 1114344

EFTERRÄTT
Grillade nektariner med färskost, honung och mynta
(4 portioner)

4 riktigt mogna nektariner eller persikor
4 msk flytande honung, gärna Fasth’s Skultorpshonung
några droppar citron
mynta
0,5 msk kardemummakärnor
0,5 liter naturell yoghurt
1 dl crème fraiche
1 krm salt

GÖR SÅ HÄR
Värm yoghurt, crème fraiche och salt i en kastrull försiktigt ett par minuter tills blandningen är cirka 40 grader och börjar skikta sig. Akta så att den inte blir för varm.
Låt rinna av genom ett kaffefilter i ett par timmar eller över natten.
Stöt kardemummakärnorna grovt i en mortel.
Grilla frukterna tills de är mjuka och varma.
Servera med färskosten, ringla över honung, strö över kardemummakärnorna och toppa med lite pressad citron och mynta

Mer från samma ämne

Läs också

Leva

Proffset satsar på resebranschen

Han har spelat golf i 60 länder och får användning av sin rika erfarenhet i sitt nya jobb. Nu ska Peter Gustavsson sälja golfresor.

Leva

Här är Sveriges Pinehurst

På onsdagen invigdes Sveriges svar på Pinehurst – Ekerums upprustade Långe Jan. Här får både golfstrategen och naturälskaren valuta för pengarna.

Leva

Testa nytt i midsommar

Sugen på en annorlunda midsommar? Packa då både bag och skidor och res till Funäsdalen. Där arrangeras en spännande dubbeltävling.

Nyhetsbrev

Missa inga golfnyheter! Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du daglig koll på vad som händer i Golfvärlden och Golfsverige.