Krögarfilosofin

– Rak matlagning med råvaror av hög kvalitet och intensiva smakkombinationer som tillsammans tar matupplevelsen till en högre nivå, säger Lasse och Tina Kjellberg.

FÖRRÄTT
Råraka med löjrom och klassiska tillbehör
(4 personer)
6 stora potatisar
salt och vitpeppar
smör eller margarin
löjrom
1 rödlök
1 burk crème fraiche
1 citron
1 knippe dill
GÖR SÅ HÄR:
Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn och salta och vitpeppra den rivna potatisen. Smält smören i en stekpanna. Fördela smeten på fyra rårakor och tillaga två åt gången. Platta ut rårakorna, jämna till med en stekspade och stek tills de är gyllenbruna och frasiga.
Servera med löjrom, rödlök och en klick crème fraiche. Garnera med citron och dill.

VARMRÄTT
Grillad ryggbiff med rostad nypotatis och chilibearnaise
(4 personer)
800 g ryggbiff
600 g nypotatis
olivolja
havssalt
svartpeppar
Chilibearnaise
200 g smör
4 msk rödvinsvinäger
6 st vitpepparkorn
2 stjälkar färsk dragon
4 finhackade schalottenlökar
3 äggulor
2 msk hackad dragon i lag eller torkad
salt
2 tsk socker
sambal oelek
GÖR SÅ HÄR:
Potatisen: Tvätta och lägg nypotatisen på en plåt. Slå på en skvätt olivolja, strö över havssalt och svartpeppar och rosta i 160 grader i cirka 40 minuter.
Chilibearnaisen: Smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta en annan kastrull, koka ihop rödvinsvinäger, vitpepparkorn, dragonstjälkar och schalottenlök. Reducera tills 2-3 msk vinäger återstår. Sila av vinägern och låt svalna. Ställ en kastrull i vattenbad eller på en spisplatta på svag värme och lägg i äggulorna. Vispa gulorna tills de tjocknar något.Tillsätt det smälta smöret droppvis från början och sedan i en fin stråle men ta inte med bottensatsen. Vispa tills såsen tjocknar. Om såsen skär sig, tillsätt en skvätt kallt vatten och vispa hastigt. Droppa i vinäger och tillsätt hackad dragon och smaka av med salt, socker och sambal oelek.
(Alternativ: köp färdig bearnaise i butik.)
Ryggbiffen: Salta och peppra ryggbiffen och grilla cirka 3-4 minuter på varje sida.
Servera gärna med en god örtsallad.

EFTERRÄTT
Hallongino med kokosglass
(fyra personer)
5 dl hallon
200 g vit choklad
3 msk kokosflingor
kokosglass
physalis
GÖR SÅ HÄR:
Rosta kokosflingorna i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg. Häll upp hallonen i små eldfasta portionsformar (cocotter) eller i en ugnsfast form.
Riv och strö över chokladen på hallonen och gratinera i ugn i cirka 180 grader tills chokladen börjar smälta och få lite färg.
Servera med kokosglass, rostad kokos och garnera med physalis.