Hoppa till innehåll

Mannen som inte äter under hela tävlingen

Svensk Golf

Bild 1132145

Ivor Robson står som vanligt vid första tee och läser oklanderligt upp spelarnas namn med sin charmiga accent.
Här står han bredvid R&A-chefen Peter Dawson (till höger) vid Royal Liverpools etta nu på morgonen och Mr Robson ser ut att ha betydligt roligare på jobbet.
Tävlingsbloggen bjuder här på en artikel från arkivet med Ivor:

// 

 … Jobbet som starter på första tee.

Vad har du för arbetsförhållanden? Tänk dig att varken kunna äta frukost, lunch eller middag och att inte få gå på toaletten bara för att… jobba! Osannolikt men sant. Åtminstone för skotten Ivor Robson – starter på European Tour sedan 1975.

Hur mycket jobbar du?
– Det är ett heltidsarbete, jag gör 29–30 tävlingar per säsong och reser runt hela Europa, Asien och Australien. Jag kommer alltid till tävlingarna på onsdagen och åker därifrån på söndag eftermiddag. Ibland kan jag vara ute och jobba tio veckor i sträck.

Du måste ha sett massor av spelare med första tee-skräck?
– Ja, men mitt jobb handlar också om att få spelarna att känna sig avslappnade och bekväma. Ser jag någon som är nervös och vill prata av sig lite så ställer jag upp och snackar en stund, vill de inte tala är det också okej för min del. Det är helt och hållet upp till spelarna.

Hur är Tiger på första tee?
– Mr Woods är alldeles underbar och väldigt enkel att ha att göra med. Han har inte tid att dra några skämt men det finns många andra som älskar att skoja på första tee.

Vilka?
– Lee Trevino och Fuzzy Zoeller kunde man aldrig få bort från tee eftersom de ville berätta så många roliga historier och Sam Torrance försöker alltid få mig ur balans. Han petar mig i magen med sin driver samtidigt som jag försöker påannonsera en spelare men jag vet vad som är på gång och är alltid förberedd på något practical joke.

Hur förbereder du dig inför en tävling?
– Jag går igenom startlistan och är det en spelare jag inte känner igen så lär jag mig snabbt hur namnet ska uttalas.

Har du försovit dig någon gång?
– Nej – peppar, peppar. Jag går alltid och lägger mig tidigt, du ser mig aldrig hängande i någon bar. Jag somnar runt 19.30 och klockan 06.00 varje morgon har jag ett möte med alla domarna ute på banan. Jag är alltid på plats en och en halv timme före första start, ibland till och med två timmar.

När är arbetsdagen över?
– En halvtimme eller en timme efter sista starten. Innan jag lämnar banan skriver jag en rapport till domarna. Under British Open är jag på banan vid 05.30 för en första start klockan 06.30 och är där till det att sista bollen går ut 16.21.

Och om du måste gå på toaletten?
– Det finns inte tid för det, spelarna slår ju ut var tionde minut så jag kan varken äta frukost, lunch eller middag. Och inga kalla drycker. Ingenting.

Så när äter du?
– Det blir fulla måltider måndag och tisdag. Är jag hungrig efter en tävlingsrond så kan jag ta en smörgås på väg tillbaka till hotellet. Thats it. 

Mer från samma ämne

Läs också

Följa

Slutspel – då steppar Discovery+ upp

Eget team på plats. Större tv-studio. Fokus på Alex Norén.

Följa

Golf på TV: Sändningstider för veckans tävlingar

Varje vecka uppdaterar vi tablåerna så att du vet när du ska sätta dig i soffan och njuta av världens bästa golf på TV.

Följa

Ringenäs GK vann JSM för klubblag

Halmstadklubben tog sitt första JSM-guld efter en stark laginsats.

Nyhetsbrev

Missa inga golfnyheter! Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du daglig koll på vad som händer i Golfvärlden och Golfsverige.