LIMIT3D har en något kompaktare profil än tourmodellen Cobra KING Tour, men uppges matcha de förlåtande egenskaperna i Forged Tec-seriens järn.

Cobra lanserar 3D-printade järn

Förlåtande bladmodellen Limit3D är världens första kommersiellt sålda set med 3D-utskrivna järnklubbor.

Text: Eric Franzén • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-14

Under hösten 2020 nådde Cobra Golfs första 3D-printade putter, KING Supersport-35, ut på marknaden. Sedan dess har bolaget utvecklat denna produktgren med mer avancerade 3D-utskrivna puttermodeller baserade på flermaterialskonstruktioner – där den senaste kollektionen släpptes tidigare i år.

Parallellt med detta har också Cobra ingenjörsteam arbetat med att utveckla 3D-printade järnklubbor. Enstaka 3D-utskrivna järnklubbor har redan funnits i bagen hos spelare som Lexi Thompson och Bryson DeChambeau.

Nu löper dock bolaget linan ut och lanserar ett komplett 3D-utskrivet järnset. Visuellt framstår Cobra Limit3D som en kompakt och avskalat bladmodell i rostfritt 316L-stål. Men inuti huvudet skiljer sig klubban åt från jämförbara järnmodeller som producerats med konventionella tillverkningsmetoder som gjutning och smide. Detta eftersom 3D-utskrivning är en additiv tillverkningsprocess, vilken möjliggör att skapa järnklubbor med interna gitterstrukturer – som gör enskilda delar både lättare och hållbarare. Gitterstrukturen i Limit3D har enligt Cobra medfört att 33 procent av vikten har kunnat omfördelas i huvudet. Upp till 100 gram Volfram sägs ha kunnat placerats ut i huvudets tå- och hälparti för att säkra en hög grad av MOI samt förlåtande egenskaper. 

Cobra jämför själva den kompakta bladklubbans spelbarhet med egna modellerna King Forged Tec- och King Forged Tec-X, som är distansjärn riktade mot den bredare skaran av något bättre medelgolfare.

Vid sidan av möjligheterna som öppnas med att använda 3D-utskrivning som tillverkningsmetod tillskrivs också designmjukvaran från företaget nTop, som är skapad specifikt för additiv tillverkning, en betydande del av framstegen som uppnåtts. Exempelvis kunde ingenjörsteamet automatisera designprocessen och snabbt framställa prototyper där olika gitterkonstruktioner testades i syfte att optimera viktfördelningen samt träffkänsla och ljud.  

 – COBRA letar alltid efter meningsfulla sätt att använda ny teknik för att skapa produkter med överlägsen prestanda, säger Mike Yagley, vice vd för Innovation & AI på COBRA Golf. nTops datoriserade designverktyg integrerat med 3D-utskrift, även känd som additiv tillverkning, tillät oss att skapa en otrolig ny klubba som ser ut och känns som ett smitt blad men presterar som ett större, spelförbättrande järn. Ingen har gjort detta tidigare, och vi är glada att introducera dessa unika järn för världen.

Även om Limit3D är en kommersiell lansering är dock järnsetet inledningsvis inte någon massmarknadsprodukt. Endast 500 set kommer att säljas över hela världen, varav 20 tilldelas Norden,  och till ett pris av 30 000 kronor för sju klubbor (4-PW). Modellen släpps endast i höger och kommer att finnas tillgänglig för utprovning från och med 7 juni, där de nordiska seten byggs ihop på Cobras Fitting Assembly i Helsingborg, Sverige. 

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-14
UtrustningCobraJärnklubborUtrustning
Rulla till toppen