P·UDI och P·DHY har en prislapp på 3 299 kr och finns tillgängliga i butik omgående

Nya utilityjärn från TaylorMade

Utökar P-serien med två nya modeller

Text: Eric Franzén • 2024-05-03 Uppdaterad 2024-05-03

Under det senaste årtiondet har TaylorMades renodlade utilityjärn sorterats in i den aktuella driver- och järnserien, som i 2022 års Stealth UDI och DHY samt SIM-familjens tidigare motsvarigheter.

I år väljer dock företaget att placera de nya utilityjärnen i P-serien, där de järnmodeller tillverkas som riktar sig mot den något mer ambitiösa spelaren. Från distansjärnet P790, som finns i bagen hos många medelgolfare, till mer tourpräglade P7MB och P7MC.

Beslutet grundar sig i den research som föregått uppdateringen av utilityjärnen. Datan visade att dessa klubbar fanns i många medelgolfares bagar och att de tidigare versionerna av den förlåtande DHY-modellen främst spelades av golfspelare med ett handicap mellan sex och 18. Samtidigt uppskattar den bättre spelaren utilityjärnens mer penetrerande bollbana och goda möjligheter att påverka bollflykten.

P·UDI (Ultimate Driving Iron) är det mer tourpräglade alternativet av de två nya utilityjärnen. Den har en kompaktare profil än P790-järnen, men delar en del teknologi med denna modell, som speedfoam-lösningen bakom den flexande träffytan. Bladlängden är fem millimeter kortare än på P·DHY, medan topplinjen och sulan har slimmats något. Här har tyngdpunkten placerats bakom träffytans mitt för att skapa en mer penetrerande bollbana. Finns i loften 17°, 20°, och 22°.

P·DHY (Driving Hybrid) har en något lägre tyngdpunkt för att ge slagen lite mer höjd, även om bollflykten fortfarande är lägre än hos motsvarande fairwaywood eller hybrid. Har en bredare sula som lätt glider genom gräset vid slag från fairway eller lätt ruff. Enligt TaylorMade själva är detta företagets mest lättspelade järnmodell just nu, till och med jämfört med spelförbättraren Qi10. Liksom P·UDI, har P·DHY en spinnprofil av lägre till mellankaraktär, tillräcklig för att hålla bollen på greenen när klubban används för inspel och ge möjligheter att påverka bollflykten. Finns i loften 18°, 20°, och 22°.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-03
UtrustningTaylorMadeutilityjärnUtrustning
Rulla till toppen