Lägre spinn med de längre klubborna är en bärande punkt i nya generationen av AVX

AVX-bollen får rejäl uppdatering

Får ny kärna som baseras på samma teknologi som ProV1-familjen.

Text: Eric Franzén • 2024-01-17 Uppdaterad 2024-01-17

Den smyglanserades hos utvalda återförsäljare i ett fåtal amerikanska delstater under vintern 2017. Under efterföljande sommar nådde den då helt nya bollmodellen AVX slutligen ut i svenska butiker. Modellen lanserades som ett mjukare alternativ till ProV1 och ProV1x, med en kärna som hade låg kompression.  

När det nu står januari 2024 i kalendern anländer den fjärde generationen av AVX inom kort. Till denna gång har en ganska grundlig översyn av bollens konstruktion genomförts. Längst inne i mitten hittar vi en gradient kärna av samma typ som använts i senaste generationen av Pro V1 och ProV1x,  där skillnaden mellan den yttre delens fasthet och det inre mittpartiets mjukhet ökats. Något som ska hjälpa spelaren att få lägre spinn med längre järn och hybrider, utan att offra någon grad av spinn eller kontroll vid de kortare slagen runt greenerna.

Närmast kärnan återfinns en ny mantel av tunnare och hög-flexibel typ, som även denna primärt verkar för att minska spinn i det längre spelet. Tredelsbollens konstruktion avrundas med ett nytt och mjukare urethanskal som designats för att öka spnntalen med de kortare klubbarna. På utsidan kan också ett uppdaterat dimplemönster skönjas vilken skapats för att ge en något mer penetrerande bollbana. 

Den nya generationen av AVX skeppas ut till svenska återförsäljare den 24 januari, i vit och gul version. Priset hamnar på 549 kronor per dussin.


Text: Eric Franzén • 2024-01-17
UtrustningBollarTitleistUtrustning
Rulla till toppen