Paradym Ai-Smoke Max återfinns i spetsen för den andra generationens av Callaways driverlinje.

Vad är grejen med Callaways nya AI-drivers?

Träffytorna i fokus på den kommande Paradym Ai Smoke-serien.

Text: Eric Franzén • 2024-01-04 Uppdaterad 2024-01-04

Under förra året lanserade Callaway den helt nya Paradym-familjen, vilket innebar en övergång till driverhuvuden med 360-graders chassi i kolfiber. När den andra generationen nu landar i butikerna i slutet av januari riktas istället mer fokus mot den AI-utvecklade träffytan, som bolaget beskriver som sin mest sofistikerade någonsin.

Ja, AI-designade träffytor har vi sett tidigare… så vad är egentligen grejen med nya ’Ai Smart Face’?

Träffytornas design utgår från ett antal grundläggande mönster som identifierats hos över 250 000 svingar, vilka globalt samlats in från verkliga spelartyper genom Callaways utprovningar och andra sammanhang. Bland dessa har man sorterat ut de tydligaste övergripande tendenserna, sett till var på bladet som spelaren träffar bollen, svingspåret, träffytans vinkel (relativt till spåret), angle of attack samt dynamisk loft och lie. Detta har legat till grund för att man kunnat anpassa respektive modell tydligare mot en individuell kategori av spelare. Detta görs genom att bryta ner träffytan i små mikrozoner där böjningar och variationer i tjocklek innebär mindre förändringar i bollens spinn och hastighet även vid träffar utanför bladets mitt.

Men vad har detta egentligen med AI att göra? 

Genom att använda maskininlärning kan Callaways ingenjörsteam simulera hur bollen beter sig efter att den träffats av olika punkter på 50 000 olika virtuella versioner av träffytans design, med beaktande av små och individuella variationer i tjockleken. Resultaten från dessa simulationer har sedan legat till grund för den faktiska designen, där avvikelser i tjocklek och böjningar av ytan i mikroformat exempelvis har använts för att minska eller öka graden av spinn på vissa partier av träffytan. Därigenom mildras de negativa följderna av de skillnader (ofta kallade ’Gear Effect’) som vanligtvis uppstår vid träffar som dras mot huvudets tå- eller hälparti.

Okej, hur kommer de olika modellerna i Paradym Ai Smoke-serien att skilja sig från varandra?

Huvudet som döpts till Ai Smoke MAX riktar sig mot den bredaste skaran av spelare och har en träffyta som främst har skapats för den som har ett spår som är aningen utifrån och in samt kommer in mot bollen med en milt uppåtgående rörelse.

Ai Smoke MAX D pratar främst mot spelaren som kommer aningen mer utifrån mot bollen, ihop med en något öppen träffyta och har också en negativ attackvinkel, vilket innebär att den kommer in mot bollen i ett nedåtgående rörelse. Primärt är det en golfare som kämpar mot en mer eller mindre jobbig sliceskruv.

Ai Smoke MAX Fast är en lättviktsversion av samma modell och vänder sig till samma slicemildrande målgrupp, men ger också mer hjälp med att öka klubban ytterligare i fart.

Ai Smoke Triple Diamond är tveklöst huvudet som kommer att hitta plats i majoriteten av tourspelarnas bagar. Här har designen utgått från en spelare med ett neutralt spår och en mer konstant träffbild, och som främst söker något mindre spinn.

Är det i stort sett samma huvuden från fjolårets ’Paradym’-linje som har försåtts med en ny träffyta?

Nej, konstruktionen skiljer sig på ytterligare några punkter. Callaway har uppdaterat kolfiberchassit, som nu är 15 procent lättare, och det åtföljs av en ny intern stödstruktur i titan. I den nya konstruktionen har man också eliminerat den tidigare Jailbreak-lösningen, eftersom samma stabilitet nu ändå uppnås runt träffytan.

Kommer det även fairwaywoods som baseras på samma teknologi? 

Ja. Designen av träffytorna i seriens fairwaywoods har också utgått från hur olika typer av spelare slår sina fairwaywoods, med hänsyn till svingspår, attackvinkel och var på bladet de oftast träffar. Även här har grundkonstruktionen av kolfiber förfinats, vilket möjliggjort att 24 gram kunnat omfördelas i huvudet. Tolv gram har flyttats lågt framåt för att hjälpa med utgångsvinkeln och spinn, samtidigt som resterande tolv har placerats i bakpartiet för ökad stabilitet.

Ai Smoke Max D är skapad för spelaren som i regel träffar lågt på bladet med sina fairwaywoods. Som namnet antyder är modellen tydligt drawfrämjande och byggd med en upprätt lieangle. 

Den bredare skara av spelare som beräknas söka sig till Ai Smoke Max har fortfarande merparten av träffarna på bladets nedre del men föredrar en mer neutral grundflykt.

Paradym AI Smoke Triple Diamond har en mer kompakt utformning och en mer fade-vänlig design. Den är skapad för den med mer fart i rörelsen som eftersträvar en penetrerande bollflykt med låg spinn.

Vad kostar klubborna och när kommer de i butik? 

Samtliga drivermodeller och fairwaywoods landar hos återförsäljarna den 26 januari. För en Ai Smoke-driver får man betala 6 799 kronor, medan seriens fairwaywoods kostar 4 299 kronor styck.


Text: Eric Franzén • 2024-01-04
UtrustningCallawayDriversFairwaywoodsUtrustning
Rulla till toppen