Tjugo års forskning har lett fram till TaylorMades senaste driverskapelser // Foto: TaylorMade

Utrustning

TaylorMade storsatsar på träffytor i kolfiber

Nya Stealth-serien lanseras med nyutvecklade träffytor i kolfiber.

Text: Eric Franzén • 2022-01-04 Uppdaterad 2022-01-15

Den röda träffytan drog till sig omvärldens blickar när Tiger Woods smyglanserade TaylorMades nya Stealth-serie under förra månadens två generationers-tävling PNC Championship. På mer detaljrika bilder kunde texten “60x Carbon Twist Face” skönjas vilket satte fart på spekulationer om att träffytan var gjord i kolfiber. Något som visar sig stämma till fullo när TaylorMade nu presenterar den nya Stealth-serien officiellt.

Över två decenniers arbete hos forsknings- och utvecklingsteamet har resulterat i en ny lösning som bolaget ser som en direkt ersättare till dagens träffytor i titanium. Den största vinsten med att tillverka en träffyta i kolfiber är den stora viktbesparing som uppstår. Träffytan i Stealth uppges väga 26 gram, vilket är 40 procent mindre än en träffyta av samma storlek i titanium. Genom den vikt som kapas har träffytan i Stealth kunnat göras elva procent större än i fjolårets SIM2.

Som namnet antyder består träffytan i Stealth-serien av 60 tunna ark med kolfiber som vävts samman. Träffytans översta skikt är dock tillverkat av Urethan som begåvats med ett nanomönster för att skapa optimal friktion mellan klubba och boll i alla tänkbara förhållanden. 

Rent prestandamässigt medför träffytan i kolfiber en högre bollhastighet genom sin lätta vikt samt ökade storlek. Den första drivern på marknaden med en träffyta i kolfiber anlände dock redan under 2000-talets början då Callaway lanserade Big Bertha C4. TaylorMade testade själva att serietillverka en modell med träffytan i kolfiber redan 2013 i form av Glorie Reserve, en driver som endast släpptes på den japanska marknaden.  

Bolaget har nu investerat i en ny fabrik för större serietillverkning av kolfiberdelar som stod klar under 2021.  

– Den 20 år långa resan fram till nu speglar hur TaylorMades forsknings- och utvecklingsteam aldrig gav upp idén om en driver med träffyta i kolfiber. De tekniska utmaningarna i att skapa en träffyta till en driver i ett nytt material är omfattande. Hur tar vi ett material för rymdåldern som är känt för sin höga styrka och lätta vikt, men som inte är skapat för höga kollisonskrafter, och använder det i en träffyta som levererar revolutionerande bollhastighet? Genom två decennier av arbete lyckades vårt team överkomma olika hinder och skapa otaliga teknologiska lösningar som lett fram till att dagens mest avancerade och precisa driver når ut på marknaden, säger Tom Beach, senior vp för forskning och utveckling på TaylorMade. 

Stealth-serien lanseras hos svenska återförsäljare den 4 februari.

Stealth Plus
Den lägst spinnande drivern i Stealth-familjen. Är utrustad med en justerbar vikt som påverkar huvudets draw- eller fadefrämjande egenskaper.
Loft: 8, 9, 10,5
Pris: 6 499 kr.

Stealth
Har positionerat vikten lågt och djupt bak i huvudet för mer förlåtande egenskaper, vilket också ligger i linje med huvudets höga MOI-värden samt de 200–300 rpm mer i spinn än plus-modellen som levereras.
Loft: 9, 10,5, 12.
Pris: 6 199 kr

Stealth HD
Här har den vikt som träffytans konstruktion frigjort främst omfördelats mot hälen, vilket ger tydliga drawfrämjande egenskaper i kombination med hög MOI.  
Loft: 9, 10,5, 12.
Pris: 6 199 kr

Stealth Women’s
Baseras i grunden på samma förlåtande drawfrämjande design som Stealth HD men i ett viktmässigt något lättare huvud.
Pris: TBA

I Stealth-serien ingår också fairwaywoods och hybrider. Även om dessa saknar träffytor i kolfiber har materialet en bärande roll i modellernas konstruktion och design.

I Stealth Plus återfinns en ny kolfiberkrona som är 12 procent än fjolårets SIM2 Titanium. Likt föregångaren är detta en tourinspirerad design med ett kompakt huvud på 175 CC. Dock har träffytan av Zatech titanium expanderats med 12 procent vilket ger mer hjälpt åt träffarna som inte sitter direkt i mitten.
Pris: 4 699 kr.
Loft: 13,5, 15, 19.

Stealth är modellen som riktas mot en bredare skara av spelare. Här har den nya kolfiberkronan medfört att mer vikt kunnat flyttas bakåt och lägre in i huvudets 190 cc stora konstruktion. Kommer också i en dammodell där huvudet har något lättare vikt.
Pris: 3 799 kr.
Loft: 15, 16,5, 18, 21, 24.

Hybridklubborna kommer i en snarlik uppställning där Stealth Plus pratar till den något bättre spelaren med sin kompakta design, med något högre tåparti. Har fått en uppdaterad version av V-steel-sulan och skeppas med justerbar loftsleeve.
Pris: 3 299 kr.
Loft: 17, 19,5, 22.

Stealth har en aningen mer förlåtande framtoning. I den nya designen har kronan i kolfiber frigjort sju gram som ompositionerat tyndpunkten lägre i huvudet vilket borgar för en högre utgångsvinkel samt ökad stabilitet i träffögonblicket. I likhet med Stealth Plus är träffytans Twist Face-design tillverkat i C300-stål som backas upp av TaylorMades väletablerade speedpocket-lösning. Stealth kommer också i en dammodell med ett huvud i hjälpande lättviktsdesign.
Pris: 3 099 kr.
Loft: 19, 22, 25, 28 och 31.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2022-01-04
UtrustningDriversTaylorMadeTaylorMade StealthUtrustning
Scroll to Top