Cobra släpper två nya putterlinjer.

Utrustning

3D-teknik i Cobras första puttersatsning på 15 år

Cobra lanserar två nya putterserier där 3D-teknik i den ena ska ge enormt förlåtande putters.

Text: Olof Åsgård • 2021-05-19 Uppdaterad 2021-05-19

Cobras senaste breda putterlinje kom 2006 när Optica-serien lanserades. Nu, 15 år senare, kommer två nya serier – King 3D Printed och King Vintage.
I höstas fick vi ett smakprov på den nya 3D-tekniken i puttern King Supersport-35, där Cobra med hjälp av 3D-skrivare tillverkade lätta och starka gallerverkskonstruktioner som möjliggjorde att mer vikt kunde placeras ut mot kanter och hörn. Samma teknik används i nya King 3D Printed-serien och gör putterhuvudena extremt förlåtande.

– Vi har letat efter teknologier och innovationer som verkligen kunde ta puttern till nästa nivå och sätta Cobra som ett innovativt puttermärke. Och när 3D-printing kom insåg vi att det här är tekniken vi har letat efter. Alla puttertillverkare vill ha en lätt, men också vridstyv, kärna att bygga runt. Att 3D-printa en gallerkonstruktion i nylon ger just detta, och vi har jobbat de senaste tre åren med att utforska den här tekniken, säger Martin Willners, marknadschef Cobra Puma Golf i Norden, till Svensk Golf.

Den lätta grundstrukturen där volframvikter placerats mot tå, häl och hörn ger stabilitet. Men 3D Printed-modellerna har fler intressanta teknologier. Träffytan SIK Face från SIK Golf där Cobrakontrakterade Bryson DeChambeau är delägare, är precisionsfräst i aluminium med fyra olika loft över träffytan. Längst ner är loften 1 grad, högst upp är loften 4 grader. Det ska ge bra rull oavsett om du slår upp eller ner på bollen. De som puttar upp på bollen träffar oftast lägre på träffytan och behöver lite loft för att undvika att bollen lyfter. De som puttar ner på bollen träffar oftast högt upp på träffytan och behöver mer loft för att inte ”trycka ner” bollen i marken.

Cobras nya putters har SIK Face-träffyta.

LÄS MER: Cobra: ”Vill utmana de stora puttermärkena”

Agera-modellen är flaggskeppet i nya 3D Printed-serien. Agera har en stor malletform med enormt högt MOI-tal (tröghetsmoment), 7648 g-cm2, enligt Cobra. För att sätta det i perspektiv brukar 5000 g-cm2 ses som högt bland malletputters.

Vi har testat Agera-puttern och våra första intryck är positiva. Konstruktionen är extremt stabil och träffytan levererar sköna, mjuka träffar där bollen får gratisskjuts utan att det känns som att den sticker i väg okontrollerat. Felträffar märks varken i händer eller på resultaten. Utseendet sticker ut och kommer inte tilltala alla. Men i det här fallet tycker vi att känslan och stabiliteten vinner klart över den kantiga och futuristiska formen.

Ihop med 3D-serien släpps också King Vintage – putters med ett mer avskalat utseende och utan den 3D-teknik som möjliggör en enormt förlåtande konstruktion. I Vintage-serien ges istället möjligheten att justera puttern genom utbytbara vikter på sulan. SIK Face-inserten är densamma. I Vintage-serien har vi fått möjlighet att testa Stingray-modellen som påminner en del om Agera i formen. Stingray är även den mycket stabil men vi upplever ändå en klar skillnad mot Agera, speciellt vid felträffar där bollen beter sig snäppet sämre och träffen känns mer i händerna med King Vintage Stingray.

Bägge serierna kommer finnas i butik från 4 juni. King 3D Printed kostar 3 500 kronor och King Vintage 2 500 kronor.

Cobra King 3D Printed
Pris:
3 500 kronor
Modeller:
Agera, Agera AL (arm lock), Grandsport-35, Grandsport-35 AL (arm lock), Supernova.
I butik: 4 juni

Cobra King 3D Printed Agera.
Cobra King 3D Printed Agera.

Cobra King Vintage
Pris:
2 500 kronor
Modeller: Sport-45, Sport-60, Torino, Nova, Nova-40, Stingray, Stingray-40.
I butik: 4 juni

Cobra King Vintage Torino.
Cobra King Vintage Sport-45.
Cobra King Vintage Stingray.


Text: Olof Åsgård • 2021-05-19
UtrustningCobra/PumaPuttersUtrustning
Rulla till toppen