Autoflex

Utrustning

Ny hemlig koreansk teknologi förändrar skaftens framtid?

Tänk dig ett driverskaft mjukt som ett fiskespö. Tänk dig också att kunna slå det rakare än vad du gör med ditt vanliga driverskaft. Hur konstigt det än låter verkar det som att det här skaftet nu finns på marknaden.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-25 Uppdaterad 2020-08-25

Ju mjukare skaft på drivern, desto mer spridning. Eller?
Ett koreanskt företag har tagit fram skaft som ska kännas som fiskespön men trots det både öka slaglängden och precisionen.

Dumina, som företaget heter, har utvecklat skaften ”AutoFlex” och de olika skaften är inte skapade efter olika styvheter, istället är skaften gjorda efter hur snabbt du svingar.

Den genomsnittliga svinghastigheten på en driver är runt 93 miles per hour. För den svinghastigheten menar det nya koreanska skaftföretaget att du ska använda dig av deras SF405, ett skaft som inte väger mer än 44 gram – betydligt lägre än den genomsnittliga skaftvikten.

Det här ska, enligt företaget, göra att du kan få en ökad svinghastighet. Detta låter ju rimligt, då ett lättare skaft är lättare att sätta fart på. Men skaftet ska också göra att du träffar fler fairways…

Hokus-pokus eller inte. Enligt en skribent på GolfWrx ska han helt plötsligt ha börjat träffa fler fairways och dessutom öka slaglängden med några meter jämfört med sitt tidigare skaft.

Hur skaften fungerar vet ingen utanför Duminas egna korridorer. Tillverkaren vägrar förklara sin teknologi. De vill inte heller ta patent på sin upptäckt, då det kommer gör att kopior uppstår från andra företag. Spännande, eller hur?

Framtiden får utvisa om AutoFlex är framtiden för golfskaft världen över. Känslan är dock att de behöver sänka priset något för att nå ut till den glade amatören.
Ett skaft kostar 775 dollar, ungefär 6 800 kronor…

Koreanska är inte min specialitet. Men man får man ändå en känsla i filmen nedan vad det här skaftet egentligen är och hur det fungerar… (Kolla efter 6.14 för att se hur mycket flex det är på skaftet!)

https://www.youtube.com/watch?v=_PqtbVB_s6k


Text: Jesper Johansson • 2020-08-25
TournyttUtrustningDriversÖvrig utrustningUtrustning
Rulla till toppen