R&A:s Vd, Martin Slumbers, berättar att man inte släppt diskussionerna kring en framtida begränsning av hur långt spelarna ska kunna slå // Foto: Getty Images

Utrustning

R&A fascineras av DeChambeau

Men antyder att utrustningsförändringar troligen är på väg.

Text: Martin Strömberg • 2020-07-14

I februari släppte R&A och USGA, golfens två styrande regelorgan, sin utredning Distance Insight Report, där man summerade sina tankar kring bollar, utrustning och framförallt längd och hur den eventuellt kan vara skadlig för spelet.

Sedan dess har Phil Mickelson blivit fixerad vid längd och slår förmodligen sina “bombs” längre än han någonsin gjort. En viss Bryson DeChambeau har vänt upp och ner på golfvärlden genom att bygga på sig 20 kilo och öka sin längd från tee markant.

Något som R&A naturligtvis noterat och om man ska läsa mellan raderna i Daily Mails intervju med R&A:s Vd, Martin Slumbers, så kommer man att göra något åt den ökande längden inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Bryson är fascinerande och imponerande och jag kan inte minnas någon idrottsman som ändrat sina fysiska förutsättningar så radikalt och samtidigt lyckats kontrollera det. Men min uppfattning är att golf är ett skicklighetsspel och att vi har ett ansvar att hitta rätt balans mellan skicklighet och teknologi.

R&A hade planerat att ta diskussionen om längd till nästa nivå i mars 2020 men en viss coronapandemi hann före och nu har man skjutit fram frågan på obestämd framtid, förklarar Slumbers.

– Världen har haft annat att tänka på och vi ville inte göra livet jobbigare än nödvändigt för golfindustrin när det är tufft nog ändå. Men när branschen stabiliserats, vilket kan ta tid, så kommer vi att lyfta frågan igen.

Många har spekulerat i att regelorganisationerna har planer på att ändra bollens förutsättningar igen för att begränsa hur långt den kan flyga. Men Slumbers menar att det finns andra sätt.

– Att ändra bollen är inte det enda svaret, det är för enkelt. Det går att göra saker med bollen men det är relationen mellan klubba och boll som är intressant.


Text: Martin Strömberg • 2020-07-14
UtrustningBryson DeChambeauMartin SlumbersPhil MickelsonR&AUtrustning
Scroll to Top