Järnvinnare

Järntest 2020

Järntest 2020: Årets kategorivinnare

Här är modellerna som presterade bäst i årets järntest. Vilken klubba blir du mest sugen på?

Text: Svensk Golf • 2020-04-07 Uppdaterad 2020-04-07

SUPERLÄTTSPELADE JÄRN:

FAKTA

Pris: 7 000 kr (6 järn, grafitskaft)
Loft (J6/PW): 28/45°

Långsammare svinghastighet bemöts med lättviktsklubbor. Ett koncept som känns igen från fjolårets F-Max Superlite och nya F-Max Airspeed väger givetvis ännu lite mindre.

SVENSK GOLF SÄGER

”Är det en leksaksklubba jag håller i?” frågar en i panelen. Den låga vikten överraskar och det färgsprakande utseendet imponerar inte. Men en annan känsla infinner sig när första bollen lämnar träffytan. F-Maxserien fortsätter att imponera. Airspeed är extremt lättslagen och förlåtande samtidigt som ljudet är dovare och träffen mjukare än det vi vanligen förknippar med fartgenererande järn – där huvudet är av större modell.

FÖR VEM?

Prisvärd och självklar kandidat för de med lägre svinghastighet och inkonsekvent bollträff. Bör passa för nybörjare ner till handicap runt 15.


LÄTTSPELADE JÄRN:

FAKTA

Pris: 8 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW): 26/43°

Ett lättspelat järn som precis som T200 har den nya teknologin ”Max Impact”. T300 är större till formen än sina syskonmodeller och med en längre bladlängd ökar MOIvärdet och gör detta till en mycket förlåtande klubba.

SVENSK GOLF SÄGER

Bladet är förvisso långt, med stor träffyta och tydlig offset. Men Titleist lyckas ändå presentera ett klubbhuvud som ser smäckert ut bakom bollen. All hjälpande teknologi göms skickligt bakom topplinjen och vår panel är överens. Det här är järnklubban där formbarhet och härlig känsla bäst kombineras med hög bollhastighet och vänligt hjälpande egenskaper när träffen inte sitter exakt i mitten.

FÖR VEM?

Rör sig över stora delar av handicapskalan. Kan passa de flesta, från singelhandicappare till duktiga nybörjare. Kan ställas mot King Speedzone, Callaway Mavrik och Srixon Z585.


MEDELSVÅRA JÄRN:

FAKTA

Pris: 9 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW): 27/44°

Smitt cavitybackjärn för de som uppskattar minimalism vid adresseringen, men behöver lite hjälp med höjd och längd. Srixons välbekanta V-sula bäddar för en bättre kontakt med underlaget genom träffen.

SVENSK GOLF SÄGER

Så nära en perfekt golfklubba man kan komma? Ja, Srixon Z585 erbjuder mycket av allt för många olika typer av spelare. Här ges hjälp med höjd och längd samt stora möjligheter att forma slagen och förträfflig avståndskontroll. Möjligheten att sömlöst mixa in de mer svårspelade Z785 och Z-Forged i setuppsättningen ger ett extra starkt plus. Inte minst för att det är tre modeller som är väldigt snarlika varandra bakom bollen.Rubrik

FÖR VEM?

Sträcker sig över ett stort spann av nivåer. Såväl låga singelhandicappare som 25-handicappare kan utan problem sätta dessa i spel.


SVÅRSPELADE JÄRN:

FAKTA

Pris: 13 300 kr (7 järn med stålskaft)
Loft (J6/PW): 30/46°

Med MP-20 blickade Mizuno bakåt mot gamla modeller och fann ett tunt lager med koppar under den yttersta legeringen. Något som bolaget övergett under senare år, men nu återanvänds i syfte att förstärka träffkänslan.

SVENSK GOLF SÄGER

Likt sirenerna lockade Odysseus drar dessa skönheter till sig nyfikna själar som borde veta bättre. Och träffkänslan i MP-20 är otroligt fin. Dessutom är det testets snyggaste järn, enligt vår panel. De små bladen ligger helt perfekt bakom bollen, skär fint genom marken och glänser lite extra i bagen. Enligt någon i panelen är MP-20 en liten gnutta mer förlåtande än 620 MB, men det är nog mer hårklyveri att försöka bedöma strikt.

FÖR VEM?

Precis som jämförbara 620 MB är målgruppen begränsad till extremt duktiga spelare.


Text: Svensk Golf • 2020-04-07
UtrustningCobra/PumaMizunoSrixonTitleistUtrustning
Rulla till toppen