5de5b2e3ab123

Spana in Titleists nya järnklubbor

I dagarna släpps Titleists nya järnserier och Svensk Golf har naturligtvis testat allt. Häng på och spana in de nya läckerbitarna.

Text: Martin Strömberg • 2015-09-22 Uppdaterad 2015-09-22

Det är sällan några utseendemässiga revolutioner när Titleist varannat år presenterar sina fyra järnserier. Man använder inte de grova penslarna, åtminstone inte på utsidan, utan jobbar enligt devisen ”Varför ändra ett vinnande koncept” med fina justeringar och en röd tidslinje.

De senaste versionerna av AP1, AP2, MB och CB heter 716 och visst syns skillnad om man lägger den nya serien bredvid föregångaren 714 men det är framförallt på insidan som utvecklingen sker. Och det mesta handlar om förlåtande egenskaper och spelbarhet.

Svensk Golf har testat Titleists nya efterlängtade modellserie och visst levererar Titleist igen.

716 MB

När det gäller smidda bladklubbor har Titleist en stolt tradition att följa och årets eleganta klassiska upplaga kommer inte att göra golfspelare som sätter estetiken i främsta rummet besvikna.  Utseendemässigt skiljer den sig på ett par diskreta punkter: Linjen på baksidan är något mer rundad och formen på tån känns en smula rakare och mer square. Dessutom har modellbeteckningen MB fått en mörkare bakgrund med tydkligare kontraster. Detaljer såklart men en vacker klubba som i våra ögon fått en modernare och något mjukare form än föregångaren. Den påminner förmodligen mer om 680 eller 690 som kom för i runda slängar tio år sedan är sin närmaste föregångare.

Pris: 10 495 kronor (sju järn, stålskaft)

716 CB

Modellen som ofta hamnar lite grand på mellanhand men som har en trogen skara duktiga spelare som vill ha bladkänslan kvar men med en något mer förlåtande Cavity-blade som ger lite mer hjälp vid träffar utanför den absoluta sweetspoten, tack vare ingjutna tungstenvikter. Också här har modellbeteckningen getts större kontraster och hamnat längre uppe i hörnet. Känslan är fiortfarande smör och bröd men man får i CB också lite större hjälp vid off-center-hits än i MB tack vare att klubban för första gången är gjuten i multimaterial med tungsten i tån och hälen.

Pris: 10 495 kronor (sju järn, stålskaft), 11 495 kronor (grafit)

 

 

 

Spana in Titleists nya järnklubbor
Både CB och MB har fått mer distinkta detaljer och tydligare kontraster

716 AP1

Enligt Titleist har man gjort träffytan ännu tunnare i sin storsäljare AP1 och flyttat tyngdpunkten ännu lägre med hjälp av 50 procent mer tungsten vilket ska generera högre launch. Utseendemässigt är det modellen som fått det största ansiktslyftet med en helt ny något luftigare baksida för att ge plats åt mer tungsten i ramen. Totalintrycket ger en något mer tourigt, smidig approach som säkert kan ge en och annan köpare i det något lägre handicapsegmentet. Är strongloftade och pw har ”bara” 44 grader, vilket är lite med Titleistmått och man behöver förmodligen fylla på med en extrawedge för att inte få stora gap mellan klubborna i det övre registret.

Pris: 6 495 kronor (sex järn, stålskaft), 6 995 kronor (sex järn, grafitskaft) Ladies flex finns som stock option.

716 AP2

Påminner naturligtvis mycket om sin föregångare men har också till blivit av med den största delen av den breda skenan på baksidan för att ge plats åt tungstensvikter i tån och hälen. En ny tillverkningsprocess som gjuter in vikterna ger högre MOI och ännu större förlåtande egenskaper vid framförallt träffar långt ner på bladet. Ljudet och känslan är mjukt och dovt trots att klubban är gjuten och enligt Titleists ingenjörer beror den mjuka känslan på att tungstensvikterna motverkar vridning av klubbhuvudet vilket i sin tur ger en  mjukare feel.

Pris: 8 995 kronor (sex järn, stålskaft)

 

 

Spana in Titleists nya järnklubbor
AP1 och AP2 har fått en smidigare look för att lämna plats åt mer vikt i tån och hälen

T-MB 716 U

Är en uppföljare på 712 U som kom för fyra år sedan. Det är ett driving-iron med ihåligt huvud och tungstensförsedd tå och häl som ger ett maffigt och tungt alternativ till hybrider för den som vill kunna hålla bollen lågt och forma slagen på ett mer traditionellt vis. Träffytan är extremt tunn och sulan är gjord för att spelas något enklare från fairway än föregångaren. KLubban är gjuten i tre olika delar och har i snitt hela 80 gram tungsten i huvudet. Den fasade sulan ger en skön markkontakt i såväl hård som mjuk turf.

Pris: 2 195 kronor (stål), 2 295 kronor (grafit)

Spana in Titleists nya järnklubbor
En helt ny driving-iron för de som gillar att hålla nere bollflykten

816 H1 och H2

Vid sidan av järnserierna som följer Titleists tidsschema släpper man också en splitter ny hybridserie, 816. Den är ny från grunden och har egentligen inte mycket gemensamt med deras tidigare hybridserie. 816 kommer i två varianter: H1 som har ett något större rundare huvud och liten offset. H1 påminner mer om en fairwaywood och ger något högre bollbana än H2 som har ett mer kompakt yttre med mer järnklubbskänsla. Båda modellerna har en Active Recoil Channel strax bakom träffytan som flexar och ska ge en hetare bollflykt med låg spinn. Enligt Titliest så är tyngdpunkten något lägre än i 915-modellerna vilket ger en launch på cirka en grad högre med samma spinntal. H2 ger ungefär 200-300 rpm mindre i spinn än H1.

Skaftmöjligheterna sträcker sig från ett 50 grams Diamana Red till ett 91 grams Diamana White och 816 finns i loften 19-25 (H2) samt 19-27 (H1).

Pris: 2 395 kronor

 

 

Spana in Titleists nya järnklubbor
816 är en helt ny hybrid som kommer i två olika versioner för önskad bollflykt och utseende

Text: Martin Strömberg • 2015-09-22
UtrustningHybriderJärnTitleistUtrustning
Rulla till toppen