En oerhört lycklig Bryson DeChambeau firar segern i U.S. Open på PInehurst No 2 Foto: Getty Images

DeChambeau höll undan – McIlroys förbannelse fortsätter

Räddade par på 72:a hålet: "Bästa slaget hittills i min karriär"

Text: Martin Strömberg • 2024-06-17 Uppdaterad 2024-06-24

Det blev en oerhört dramatisk avslutning av årets U.S. Open på klassiska Pinehurst No 2. Slutronden utvecklades till en tvekamp mellan amerikanen Bryson DeChambeau, som ledde med tre slag inför slutronden, och nordirländaren Rory McIlroy, som jagade sin första majorseger på nästan tio år. Det såg länge ut som att McIlroys väntan äntligen skulle vara över och när han rullade i sin femte birdie för dagen på det 13:e hålet var han åtta under par för tävlingen och i ledningen på egen hand. DeChambeau å sin sida var allt annat än stabil från tee och tvingades gång på gång ta fram närspelskunskaperna för att rädda sina par.

– Jag tycker att jag slog drivern ganska bra men den startade inte där jag ville och jag lyckades ändå hamna i trubbel hela tiden. Lyckligtvis var jag bra på att rädda upp mig, sa en tagen DeChambeau efter segern.

Om McIlroy lyckats gå de sista fyra hålen ett över par hade han vunnit, men istället blev det bogey på det 15:e efter att hans järnsjua studsat över green. Den bogeyn följdes av ännu en på det 16:e hålet och när McIlroy dessutom avslutade med att missa en parputt från en dryg meter på sista hålet gav han tillbaks initiativet till DeChambeau. Den nu 30-åriga DeChambeau verkade också han tagen av situationen och dumpade sitt andraslag från det höga gräset ner i den främre greenbunkern cirka 55 meter från hålet, och i det läget luktade det bogey även för DeChambeau, vilket skulle ha inneburit särspel. Istället tog han fram trollspöet och levererade ett av många fantastiska bunkerslag den här veckan upp till en dryg meter från hål. Och till skillnad från McIlroy lyckades han rulla i parputten för segern.

– Det bunkerslaget var förmodligen det bästa slaget hittills i min karriär och jag kan inte förstå hur jag gjorde. Jag visste att om jag lyckades att det skulle vara höjdpunkten i min karriär och det är ofattbart, jag kan ännu inte förstå det, sa en oerhört lycklig DeChambeau efteråt.

Segern var DeChambeaus andra i majorsammanhang, han vann ävem U.S. Open på Winged Foot 2020, och det var hans nionde seger på PGA Tour totalt.

För McIlroys del var det hans fjärde andraplats i en major sedan hans fjärde och senaste seger i PGA Championship 2014. McIlroy lämnade Pinehurst mycket besviken utan att tala med media.

Ludvig Åberg blev bästa svensk i sin debut i U.S. Open på en delad tolfteplats, sju slag bakom DeChambeau och Tim Widing slutade delad 41:a, 14 slag bakom segraren i sin debut.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-06-17
U.S. OpenBryson DeChambeauLudvig ÅbergPinehurst No 2Rory McIlroyTim WidingU.S. Open
Rulla till toppen