Det verkar inte blir något spel i OS för Joost Luiten, 38. Foto: Getty Images

OS i Paris

Ny vändning – får inte spela OS igen

Joost Luiten rasar mot IOK efter att återigen gått miste om spel i Paris.

Text: Olof Åsgård • 2024-07-10 Uppdaterad 2024-07-10

Joost Luiten kvalificerade sig för OS i Paris. Men Nederländernas olympiska kommitté tyckte inte att Luiten, och hans landsmän Daruis van Driel och Dewi Weber som också var kvalificerade, hade realistiska chanser att sluta topp-8 i tävlingarna och deras namn ströks i listorna.

Luiten tog saken till domstol och vann. Nederländernas olympiska kommitté behövde anmäla honom igen, vilket också gjordes. 

Men. 

Det gjordes helt i onödan eftersom IGF, Internationella golffederationen, redan hade givit Luitens plats till någon annan.
IGF försökte lösa situationen genom att ansöka hos IOK, Internationella olympiska kommittén, om att få utöka antal deltagare till 61 i herrarnas tävling.
IOK avslog ansökan och Luiten har därmed ingen plats i OS igen. 

Luiten rasar

På Instagram meddelar Joost Luiten sin besvikelse och går till hårt angrepp mot IOK:

– Efter att ha vunnit i rätten mot NOCNSF har IOK beslutat att inte låta mig spela OS i Paris! Jag kan inte ta OS (IOK) på allvar längre! Om de säger att grunderna för de olympiska spelen handlar om INTEGRITET, FAIRPLAY och RESPEKT så är ni alla lögnare! Trots att jag har kvalat in enligt deras egna regler och anmält mig innan anmälningstiden gått ut! Så låter de mig inte spela! De tar inte hänsyn till nederländsk lag. Min plats i OS hade redan getts bort till någon annan eftersom NOCNSF drog ur mig tidigt! Nu vill de inte ge tillbaka min plats!!! Jag ser inget fairplay eller respekt från IOK, så hur kan de säga att de olympiska spelen bygger på dessa grunder? Allt är POLITIK och allt de bryr sig om är att de har en egen fest på OS med sina kompisar!!

Om Luiten tänker ta saken vidare en gång till är oklart.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-07-10
TournyttJoost LuitenOlympiska spelenOS i ParisOS-golfenTournytt
Rulla till toppen