Rory McIlroy missade en kort putt på 72:a hålet i U.S. Open 2024 där han slutade tvåa, ett slag bakom vinnaren Bryson DeChambeau. Foto: Getty Images

McIlroy: ”Värsta dagen i min karriär”

Efter nederlaget i U.S. Open tar nordirländaren ledigt fram till Scottish Open. 

Text: Olof Åsgård • 2024-06-18 Uppdaterad 2024-06-19

Under finalronden i förra veckans U.S. Open hade Rory McIlroy chansen att vinna sin femte majortitel och den första på tio år. Men 35-åringen missade två korta puttar på de tre sista hålen och slutade tvåa, ett slag bakom Bryson DeChambeau. 

McIlroy lämnade anläggningen i stor besvikelse direkt efter att DeChambeau satte segerputten och fick kritik för att han inte stannade för att gratulera vinnaren.

Hyllar DeChambeau 

Rory McIlroy var anmäld till veckans signaturtävling Travelers Championship på PGA Tour men meddelar i ett uttalande att han tar ledigt fram till Genesis Scottish Open (11–14 juli). 

– Igår var en tuff dag, förmodligen den värsta jag har haft på mina nästan 17 år som professionell golfspelare, inleder Rory McIlroy sitt uttalande och fortsätter sedan med att gratulera vinnaren Bryson DeChambeau:

– Först och främst vill jag gratulera Bryson. Han är en värdig mästare och precis vad professionell golf behöver just nu. Jag tror att vi alla kan vara överens om det.

Överlag är McIlroy nöjd med sin insats i U.S. Open men är samtidigt missnöjd med hur han avslutade mästerskapet. 

Nu väntar ledighet för världstvåan som hoppas att han kan komma redo till Skottland för att försvara titeln i Genesis Scottish Open och sedan prestera på topp i The Open Championship på Royal Troon (18–21 juli).

McIlroy har vunnit fyra majortävlingar i karriären – U.S. Open 2011, PGA Championship 2012 och 2014 samt The Open Championship 2014. Han har slutat tvåa i U.S. Open två gånger i rad (2023 och 2024). och en gång i The Masters (2022). I U.S. Open har han sex raka topp 10-placeringar. 

McIlroys uttalande i sin helhet:

”Igår var en tuff dag, förmodligen den värsta jag har haft på mina nästan 17 år som professionell golfspelare.
Först och främst vill jag gratulera Bryson. Han är en värdig mästare och precis vad professionell golf behöver just nu. Jag tror att vi alla kan vara överens om det.
När jag reflekterar över min vecka är jag besviken över ett par saker som skedde under mästerskapet, mestadels de två missade puttarna på 16 och 18 sista dagen.
Men, som jag alltid försöker göra, kommer jag att titta på det positiva i veckan som vida överväger det negativa.
Som jag sa i början av mästerskapet känner jag mig närmare att vinna mitt nästa stora mästerskap än jag någonsin har gjort.
Det enda ord som jag skulle beskriva min karriär med är uthållighet. Jag har visat min uthållighet om och om igen under de senaste 17 åren och det kommer jag att göra igen.
Jag kommer att ta några veckor ledighet för att bearbeta allt och bygga upp mig själv för mitt försvar av Genesis Scottish Open och The Open på Royal Troon.
Vi ses i Skottland.” 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-18
TournyttBryson DeChambeauRory McIlroyTournyttU.S. Open
Rulla till toppen