Ikväll ska det avgöras vem som får lyfta U.S. Open-bucklan på Pinehurst med Ludvig Åberg som delad femma inför sista ronden Foto: Getty Images

U.S. Open

Åberg tar kommandot på Pinehurst: ”Slog bollen väldigt bra idag”

Hoppas dra nytta av erfarenheterna från The Masters under lördagens ledarboll.

Text: Eric Franzén • 2024-06-15 Uppdaterad 2024-06-15

PINEHURST, NORTH CAROLINA Fredagens 69-rond är egentligen redan en sönderberättad företeelse efter den knappa halvtimme som passerat efter att Ludvig Åberg skakat Tony Finau och Dustin Johnsons händer och lämnat 18:e hålets green. Som ensam ledare av U.S. Open väntar ju en Eriksgata mellan de största tv-bolagens studiotält ihop med en allmän presskonferens som tar vid i direkt anslutning till att Åberg signerat scorekortet, och därefter får ledas runt av en walkie-talkie-försedd USGA-representant.

Så när Svensk Golf väl får sitt eget ögonblick med honom känns det mest intressant att börja med det som egentligen inte var så bra, men hanterades imponerande väl. Vi pratar om de två vänstermissarna från tee som kröp in i svingen under mitten av ronden. Som Åberg effektivt lyckades nollställa sig efter. Först den spoon som hittade in i den tjocka stökruffen på hål 8 och följdes av en drive som tog samma riktning på hål tio. Och plötsligt hade Ludvig Åberg missat sina två första fairways under hela tävlingen. Något som kunnat gjort resten av rundan till en omtumlande kamp mot en otyglad bollbana som äter sig in i medvetandet. Men så blev det inte.

– Som golfare kommer du alltid att ha en tendens som du kämpar mot, och så var även fallet här. Jag hade en del grejer som dök upp i svingen under förra veckan som vi tog tag i under måndag till onsdag, och jag tyckte att vi gjorde det väldigt bra. Och när de här missarna väl dyker upp banan så hade jag lite bättre koll på vad man kan göra åt det, och istället för att de ska ta tre eller flera slag så kan det gå lite snabbare, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf.

“Vi” är alltså Ludvig Åberg och coachen Hans Larsson i detta fall. Men många av de övriga “vi” som Åberg nämnt under sin intensiva och snabba rundvandring i golfvärldens tyngsta tv-soffor innefattar caddien Joe Skovron. Med all rätt.
För både under torsdagens 66:a och fredagens 69-runda har duon i tryggt samförstånd navigerat sig fram mot de säkra ytor som identifierats på banans greenområden, och tålmodigt nött i par efter par – uppblandat med de birdies som slinker in på köpet. 

– Det kändes absolut som att jag slog bollen väldigt bra idag. Det var givetvis väldigt utmanande, och det är inte en bana som är lätt att spela. Men jag känner att vi var disciplinerade, behöll tålamodet och hela tiden försökte slå mot de mål som har vi tagit ut. Innan ronden sa vi att vi skulle hur många bra slag som vi kunde slå under dagen, och i sin tur se vad det leder till i slutänden.

Ja, under fredagskvällen står det klart att denna approach utmynnade i en mängd olika saker. Främst en ensam ledning i halvtid av US Open på totalt fem under par, ett slag före Bryson Dechambeau, Thomas Detry och Patrick Cantlay. Men också 1,67 intjänade slag från tee mot fältet och inte minst 2,65 intjänade slag med puttern – vilket båda är imponerande siffror och överskuggar att järnspelet (-0,41 slag) och närspelet (-0,23 slag) inte nådde exakt samma statistiska höjder.

Siffror är dock bara siffror. Och under morgondagens ledarboll ihop med Bryson Dechambeau kommer hetluften möjligen att kännas ännu mer tryckande än de 35 grader som uppmättes under eftermiddagens spel. 

En ny situation för Ludvig Åberg som gör sitt allra första US Open? Både ja och nej. För som ni kommer ihåg. Majordebuten på Augusta National bjöd på ett antal liknande lägen, där Åberg vid spridda tillfällen var uppe i delad ledning med Scottie Scheffler – innan tävlingen landade i en galet stark andraplats.

– På Augusta bevisades det för mig att jag kunde vara i den situationen, och det var nästan mer ett rättfärdigande i stil med att “ja, du kan verkligen vara här och slåss om segern på en söndag”. Även där spelades banan riktigt svårt. Den krävde mycket tålamod och disciplin, precis som det gör här. 

Exakt hur värdefulla dessa erfarenheter blir under lördagens rond får vi se någon gång efter kl 15:35 lokal tid. Det är då som Ludvig Åberg äntrar första tee på Pinehurst No 2. Med Joe Skovron vid sin sida. Och som fredagens ledare av U.S. Open.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-06-15
TournyttBryson DeChambeauLudvig ÅbergUS Open
Rulla till toppen