Det kan gå väldigt fort att tappa många slag i golf. Foto: Getty Images

U.S. Women's Open

Mardrömsstart för världsettan – Grant bäst bland svenskorna

Nelly Korda fick en riktigt dålig start på U.S. Women’s Open.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-30 Uppdaterad 2024-05-31

Efter första ronden i U.S. Women’s Open är Linn Grant, 24, bäst bland de fem svenskorna i fältet.

Majorbanan Lancaster Country Club är svårspelad och bland spelarna som gick ut på förmiddagen var det bara tre som noterades för ronder under par.

Linn Grant skrev under sitt scorekort för 72 slag, två över par och noterades för tre birdies, fem bogeys och resten par. Det gör att hon är delad 22:a, fyra slag bakom ledande Yuka Saso, Japan.
Grant gör sin fjärde start och har aldrig missat kvalgränsen i U.S. Women’s Open. 2020, när hon fortfarande var amatör, blev det delad 23:e plats och det är Grants bästa placering i majorn.

Madelene Sagström gick första ronden ett slag sämre än Grant och Anna Nordqvist ytterligare ett slag sämre.
För Maja Stark (+6) och amatörvärldsettan Ingrid Lindblad (+7) gick det trögare och de behöver förmodligen spela bättre på fredagen om det ska bli fortsatt spel i helgen.

Haveri direkt för Korda

Storfavorit, överlägsen världsetta och sex segrar på LPGA i år, varav en major. Det hjälpte inte Nelly Korda, 25, som knappt hann påbörja första ronden innan hennes vinstchanser i U.S. Women’s Open förmodligen försvann i ett nafs.
Det började med bogey på tionde hålet, Kordas första för dagen. Efter par på elvan kom hon till tolvan, par 3. Där blev utslaget för långt och hennes boll hamnade i en bunker bakom green. Andraslaget från bunkern rann sedan av green ner i ett vattenhinder. Redan då var Korda nedbruten men det skulle bli värre. Hon slog sedan två bollar till i vattnet och kunde till slut putta i för 10 slag, sju slag över par på hålet.

Därefter hade amerikanskan svårt att hitta tillbaka till spelglädjen samtidigt som den svårspelade banan inte gav iväg något gratis. När Korda signerade första rondens scorekortet stod det 80 slag, tio över par, i sista rutan. Det innebär att hon behöver spela betydligt bättre imorgon om det ska bli klarad kvalgräns och sedan överträffa sig själv om hon ska blanda sig i segerstriden.

– Att göra en tia på par 3 kommer definitivt inte att göra dig något bra i ett U.S. Open. Jag började riktigt dåligt, men spelade ganska bra på sista nio. Men totalt sett en dålig dag på kontoret. Jag är mänsklig. Jag kommer att ha dåliga dagar. Jag har spelat riktigt bra golf fram till nu. I dag var bara en dålig dag. Det är allt jag kan säga, sa Korda efter ronden.

På fredag spelar Korda och alla fem svenskor på eftermiddagen, lokal tid. Spelet pågår och bara halva fältet har spelat klart första ronden. Alla svenskor är klara för dagen.

U.S. Women’s Open

Starttider rond 2, fredag (svensk tid)

 • 14.02 (10): Amy Yang, Atthaya Thitikul, Celine Boutier
 • 14.13 (1): Cathrine Park (a), Carlota Ciganda, Jinhee Im
 • 14.13 (10): Lexi Thompson, Rose Zhang, Minjee Lee
 • 14.24 (10):  Brooke Henderson, Yuka Sass, Hannah Green
 • 19.36 (1): Linn Grant, Jennifer Kupcho, Lottie Woad (a)
 • 19.36 (10): Anna Nordqvist, Sei Young Kim, Miyu Yamashita
 • 19.47 (1): Ingrid Lindblad (a), Gaby Lopez, Jiyai Shin
 • 19.47 (10): Allisen Corpuz, Megan Schofill (a), Ruoning Yin
 • 19.58 (1): Nelly Korda, Nasa Hataoka, Megan Khang
 • 19.58 (10): Madelene Sagström, Leona Maguire, Patty Tavatanakit
 • 20.09 (1): Lydia Ko, Charley Hull, Jin Young Ko
 • 20.09 (10): Maja Stark, Ayaka Furue, Hyo Joo Kim

TV-tider

Sänds i: V Sport Golf och Viaplay

DatumHuvudsändning
Torsdag 30 maj18.00
Fredag 31 maj18.00
Lördag 1 juni19.00
Söndag 2 juni20.00

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-30
TournyttLinn GrantNelly KordaTournyttUS Women's OpenUSGA
Rulla till toppen