Alex Norén och Jesper Svensson tar rygg på täten. Foto: Getty Images.

PGA Championship

Svenskarnas galna birdiespurt

Alex Norén och Jesper Svensson lät de röda siffrorna hagla in i scorekortet.

Text: Eric Franzén • 2024-05-17 Uppdaterad 2024-05-17

LOUISVILLE, KENTUCKY Han har fem slag att hämta in på Xander Schauffeles rekordrond på 62 slag, men under de sista elva hålen av Alex Noréns inledningsvarv under PGA Championship föll bitarna på plats i spelet med eftertryck. De sju birdies som matas fram från hål 17, hans åttonde för dagen, är två fler än vad Xander Schauffele drar i under samma avsnitt. Ja, detta är absolut en tillspetsad jämförelse men ändå en relevant indikator för den höga kapacitet som Norén besitter – ihop med förmågan att verkligen kunna utnyttja de inbjudande förhållanden som Valhalla GC bjuder på. Totalt slutade 64 spelare under par för dagen, vilket är näst flest i mästerskapets historia.

När vi träffar honom efter 67-ronden skildrar Alex Norén de två olika skepnader som torsdagens 18 hål antog för honom. Först i form av en trevande start där han strävar efter att hitta rätt i svingen, som därefter slår över i en mer självklar väg framåt där Norén mer instinktivt utför det som krävs. Och inte minst vågar lita på att klubban inte riskerar att komma inifrån mot bollen.     

– Det är så små marginaler om man missar lite till höger eller lite till vänster. Det är svårt att sikta och ha självförtroende från tee då. Men under sista nio blir det mycket enklare när jag vet att bollen inte kommer att skruva till vänster, säger Alex Norén.

Sett till de sista elva hålen lämnar Norén nians green med en känsla som han hoppas kunna ta med rakt ut på första tee under morgondagens spel. 

– Jag behöver komma in i spelet. Jag är dålig när jag får gå hem och träna eller gå här för länge innan och börjar tro att jag kan spela på ett sätt som jag egentligen inte kan. Jag känner mig mycket tryggare nu än innan rundan. Jag fick inte riktigt till det på inspelsvarven som jag ville, där jag missade några drivar åt vänster och några åt höger, och då vet jag att jag kommer att ha det lite svårt.

Men det hela stannar inte riktigt där. Ett slag bakom Alex Norén, som slutar dagen på delad tolfteplats, är det en majordebutant som står för nästa starka svenska insats. Jesper Svensson upplevde likt Norén en skakig start på ronden där han är fyra över par efter sju hål. Därefter fortsätter dock 28 åringen på Noréns tidigare inslagna väg och levererar exakt samma mäktiga birdierace – där hela sju slag mot par jobbas hem under de sista elva hålen. 

– Vi har jobbat med inställningen att hålla huvudet högt och alltid fajtas. Den putten som trillar i på 17:e [Svenssons åttonde hål] gjorde mycket för mitt momentum. Det var väldigt roligt att putta under sista nio. Det känns som man slog putten så förväntade man sig att den skulle gå i. Och det gjorde den många gånger också.

68-ronden landar Jesper Svensson på en delad 18:e plats. Ett utgångsläge som han ser fram emot att bygga vidare från under fredagen förmiddag.  

– Det är bara att fortsätta att hålla huvudet högt och vara positiv och acceptera att det kommer lite dåliga slag. Svingen har känts bra och förhoppningvis fortsätter vi från där vi lämnade idag. 

Fältets andra svenska majordebutant fick också en lovande start på PGA Championship. De senaste veckornas tvåfaldige Korn Ferry Tour-segrare Tim Widing parkerade sig vid dagens slut på ett under par, 70 slag, och delad 47:e plats.

– Det var ganska skakigt på första tee, men jag har försökt att njuta så mycket jag kunnat. Jag tycker att jag faktiskt spelade väldigt bra golf idag. Det enda riktigt dåliga slaget jag slår kommer på hål två, mitt elfte hål, med drivern. Man blir rätt straffad om man missar fairway. Jag tar med mig att jag slog bollen bra och lyckades komma tillbaka efter att ha varit tre över efter elva hål, säger Tim Widing.

Svenska placeringar

D12. Alex Norén, -4
D18. Jesper Svensson, -3
D47. Tim Widing, -1
D65. Alexander Björk, E
D85. Ludvig Åberg, +1
D85. Vincent Norrman, +1
D108. Sebastian Söderberg, +2

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-17
TournyttAlex NorénJesper SvenssonPGA ChampionshipTim Widing
Rulla till toppen