Trevande start på PGA Championship från Ludvig Åberg - som hoppas på att vinna mark under återstående tre varv. Foto: Getty Images

PGA Championship

Rostig Åberg landar på fötterna

Stannar på ett över par efter en stundtals svajig torsdag från tee.

Text: Eric Franzén • 2024-05-16 Uppdaterad 2024-05-17

LOUISVILLE, KENTUCKY 25 dagar utan tävlingsgolf är en tidsrymd som knappast väcker någon större sympati hos de som motvilligt ställer undan klubborna när hemmaklubben stängt ned för året. Men för en tourspelare i världstoppen kan de knappa fyra veckorna innebära att den där sista procenten av fokus och skärpa sakta bleknar bort, som i sin tur öppnar för de där mindre misstagen som innebär tappade slag mot fältet.

Ludvig Åbergs öppningsvarv i PGA Championship kan till viss del placeras i detta gränsland, i tourgolfens ändlösa hav av andra småkämpiga ronder där spelet är långt ifrån katastrofalt – men helheten och flytet ändå vägrar att infinna sig i en viss del av spelet.

– När jag satte mig i fairway blev det lite enklare såklart, och fick lite fler chanser. Det blir ganska jobbigt när man inte träffar fairway. Ruffen är ganska tjock och det är svårt att bedöma hur bollen kommer att komma ut mot greenerna. Vi får jobba vidare på det och försöka vara lite bättre från tee i morgon, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf efter den inledande ronden på 72 slag – ett resultat som placerar honom på behörigt avstånd från den allra främsta tätklungan, men långt ifrån raserar tävlingen inför de 54 hål som återstår. 

Från tee var i alla fall mönstret relativt tydligt. Tre av de fyra bogeys som noterades i Åbergs scorekort föregicks där av missar där bollen drogs åt vänster. Något som kan drabba de flesta spelare beroende på hur svingen känns för dagen, men för Åbergs del är en tendens som han vill arbeta bort långsiktigt. 

– Jag svingade lite halvdant emellanåt och slog några slag åt vänster. Men det är också någonting som vi jobbar på, och ingenting som jag är jätteorolig över utan försöker jobba vidare på de grejerna.

Torsdagens första birdie dröjde till trean, som var Åbergs tolfte hål för dagen. Efter att den drygt fyra meter långa putten rakats i knuffades Åberg i rätt riktning och kunde även inkassera en röd siffra på det efterföljande korta par 4:e hålet.

Rekordrond av Schauffele

Svenskens totalt tre birdies distanserades dock rejält av medspelaren Xander Schauffele. Amerikanen stod för en historisk insats på Valhalla GC där hans 62 slag, nio under par, är den hittills lägsta rond som noterats i PGA Championship – och även tangerar de tre rekordlåga majorrundorna av Branden Grace (The Open, 2017) och Rickie Fowler (US Open, 2023) och Schauffele själv (US Open, 2023).   

Åberg fick följa detta på nära håll, men kunde inte dras med i det momentum som Schauffele piskade upp efter sin inledande birdie på elvan, gruppens andra hål för dagen. 

– Xander gjorde det väldigt bra idag. Det såg väldigt stressfritt ut. Han slog bra från tee. Slog bollen bra in mot green och puttade väldigt bra. Så är det. Ingenting jag kan kontrollera, utan förhoppningsvis så kan jag jaga ikapp några slag på honom under resten av tävlingen, konstaterar Ludvig Åberg.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-16
TournyttLudvig ÅbergPGA ChampionshipXander Schauffele
Rulla till toppen