Tim Widing släpper loss från fyrans tee under onsdagens inspelsvarv. Foto: Getty Images.

PGA Championship

”Jag vill leka och ha kul där ute”

Den starka segersviten öppnade dörren för Tim Widings majordebut - där han vill njuta så mycket som möjligt under dagarna på Valhalla GC.

Text: Eric Franzén • 2024-05-15 Uppdaterad 2024-05-15

LOUISVILLE, KENTUCKY Vi backar bandet fyra veckor tillbaka i tiden. En onsdag bland många andra på Korn Ferry Tour där Tim Widing avverkat ett inspelsvarv på Lakewood National GC i Florida. 

28 dagar senare gör 26-åringen från Jönköping egentligen samma sak. Alltså, genomgår ytterligare en onsdag som handlar om förberedelser samt att känna och klämma ingående på den tävlingsbana som väntar inför veckan. Men denna gång är han på Valhalla GC och är ett knappt dygn från att göra majordebut. 

Som ni vet. Veckorna som följde efter inspelsvarvet i Florida medförde två raka segrar på den amerikanska undertouren, en i stort sett säkrad plats på PGA Tour till nästa säsong och en inbjudan till årets andra herrmajor. 

– Jag lever fortfarande lite i den bubblan. Det är fortfarande lite surrealistiskt. Men jag blir också påmind hela tiden om hur bra det går och min ranking. Men jag försöker bara ha ett mindset där jag går ut och spelar golf. Att leka och ha kul där ute. Sedan får resultaten bli vad det blir. Men det är klart att jag njuter och har kul den här veckan, säger Tim Widing.

Det är en beprövad approach i just hans eget fall. Enligt Widing kom den andra segern under en vecka där trycket hade släppt och han i stort bara gick runt och log på banan. Ja, och försökte ha kul. Att ha kul är något som han kommer att återkomma till ett flertal gånger under vårt samtal. Och en väldigt viktig drivkraft i hans golf.

– Förra året satte jag väldigt mycket press på mig själv och letade efter detaljer i svingen som jag inte behövde leta efter och försökte testa nya grejer. Men allt jag nu gör på fritiden, där jag spelar mycket hockey och är med vänner, hjälper till. Även om det är mitt yrke tror jag att mår bättre som person av att se på det lite mer som en hobby, som man gjorde när man växte upp. Jag började spela golf eftersom det är otroligt kul. Och det är lätt att glömma bort ibland när man reser och spelar mycket från vecka till vecka.

Samtidigt medger han också att det inte går att slå bort att PGA Championship på Valhalla kommer att krypa in lite djupare under skinnet än en vanlig tävlingsvecka på Korn Ferry Tour.

– Det kommer nog att vara mycket nervositet som snurrar i huvudet. Men om jag kan våga att slå alla mina slag fullt ut och ändå hålla mig till spelplanen så får det bli som det blir. Bara att jag känner att jag har gjort allt som jag kan där så kommer jag att vara väldigt nöjd.

Det är heller inte bara situationen i sig som är annorlunda. På Valhalla Golf Club ställs Widing också inför en bana vars uppsättning skiljer sig markant från det han möter på Korn Ferry Tour.

– Det är väldigt annorlunda. En väldigt lång bana och väldigt tajt. Är du inte på fairway straffas du ganska hårt. På vissa hål når du kanske inte in på greenen med rätt antal slag om du är i ruffen. Det blir ett test. Men drivern och järnslagen har varit bra. Så jag får lita på det och gå ut köra.   

Ja, det långa spelet har verkligen levererat under säsongen på Korn Ferry Tour. Största uppropstecknet kan spåras till järnslagen, där statistiken tagit ett rejält kliv framåt i jämförelse mot fjolåret. Under nuvarande säsong har Widing noterat näst flest antal greenträffar i snitt, med häpnadsväckande 82,78 procent. 

– Det har egentligen alltid varit en styrka. Jag har alltid varit okej från tee och trygg med en järnklubba i handen. För min egen del har jag haft en tendens att testa nya grejer i alla delar av spelet när något inte funkar. Detta året har vi varit väldigt noga med att hålla oss till våra grejer och lita den på processer. Jag tror att man får utdelning om man gör bra saker över tid. Och det blir det lättare att hålla sig till en rutin och inte tänka på en massa saker, utan bara gå ut och spela.

En viktig kugge i det teammässiga “vi” som Widing nämner går med honom innanför repen under veckan. Det är tränaren Peter Grimfjord som till vardags återfinns på Hooks Herrgård i Småland. Att det skiljer ett världshav mellan dem medför att de inte får möjlighet att träffas alltför ofta. Något som Tim Widing inte ser som en direkt nackdel.

– Ibland tycker jag ofta att det är skönt att vara själv. Jag ser att många här ute tar med sina coacher varje vecka. För min egen del kan det nog bli lite mycket ibland. En sådan här vecka gör vi inte så mycket, utan det är kul att han får se mig spela och se vad som händer på banan. Vi kommer nog båda två att få med oss väldigt mycket från den här veckan.

Peter Grimfjord instämmer själv i detta och beskriver att deras arbete bottnar mycket i att sortera och hålla sig till grundläggande saker. Något de rent logistiskt sköter via FaceTime och videos som skickas genom CoachNow-appen ihop med den statistik som samlas ihop i UpGame-appen. 

– Vi har jobbat ihop i två år, och jag var väldigt tydlig och sade att om du vill stå i studion och titta i TrackMan så är det inte jag. Jag ser att tekniken är okej när du slår bollar, men måste ta reda på varför den inte funkar på banan. Även om jag är svingcoach jobbar jag mycket med att få honom att hålla det enkelt och jag tycker att vi är på rätt väg och drar åt samma håll allihopa i teamet, säger Peter Grimfjord.

När Widings boll nått botten av hålkoppen på Valhalla Golf Club för sista gången under denna upplaga av PGA Championship väntar vardagen. Eller åtminstone Visit Knoxville Open som utgör nästa programpunkt på Korn Ferry Tours schema. Där återgår han till en tillvaro som under säsongens resterande fem månader handlar om att metodiskt och tålmdodigt fortsätta jobba mot nästa övergripande mål. 

– Att sluta nummer ett på Korn Ferry Tours ranking innebär en plats i The Players Championship och kanske några fler större tävlingar – och garanterar att man kommer med i flera tävlingar. Så det är viktigt. Sedan är det lite prestige att komma nummer ett också. Så, det är klart att jag har det som mål nu, säger Widing med ett brett leende.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-15
TournyttKorn Ferry TourPGA ChampionshipTim Widing
Rulla till toppen