Ludvig Åbergs namnteckning var ett hett byte för fansen under måndagens inspel i PGA Championship. Foto: Getty Images.

PGA Championship

”Inga problem med knäet”

Ludvig Åberg ser fram mot en krävande majorvecka på Valhalla Golf Club.

Text: Eric Franzén • 2024-05-13 Uppdaterad 2024-05-14

LOUISVILLE, KENTUCKY Den gassande solen lyser över Ludvig Åberg med full kraft när han signerar det hav av framsträckta flaggor som kantar vägen upp från nionde hålets green. Hans första dag i årets andra herrmajor är på väg att rundas av. När Åberg slutligen tar sig upp mot klubbhuset blir det läge att pratas vid. Det första ämnet är självskrivet och hänger i luften, kantat av de orosmoln som oundvikligen dyker upp på den mest klarblå av himlar när man väljer att dra sig ur en tävling på grund av ett skadat knä – veckan innan en major.

– Det känns okej, tycker jag. Jag har spelat nio hål och det är inga problem, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf och beskriver beslutet att avstå Wells Fargo Championship som en försiktighetsåtgärd.

– Ja, det var inget som var planerat men jag valde att ta det säkra före det osäkra, konstaterar han rakt.

24-åringens egna ord backas också upp av ren handling. För måndagen innebar inte direkt någon mjukstart för Åbergs del. Från förmiddagens rangepass och tillhörande finslipning av wedgarna och puttern under Peter Hansons vakande blick på övningsområdet till eftermiddagens nio hål med Vincent Norrman och Sebastian Söderberg. Alla dessa moment genomförs obehindrat och utan några synliga tecken på smärta i det vänstra knäet, som bråkat med honom sedan strax innan The Masters.

– Jag känner inte av det så fasligt mycket utan det är vissa lägen som det kan strama till lite extra, men vi håller det under kontroll och ser fram emot veckan.

Åbergs första timmar ute på Valhalla Golf Club lämnar dock mersmak. Jack Nicklaus skapelse spelas 6 955 meter när den för fjärde gången står värd för PGA Championship. Här väntar Nicklaus karaktäristiska rätt små och upphöjda greener, där landningszonerna är tydligt avgränsade för de avgörande hålplaceringarna. Åberg beskriver banan som “kul” med ett leende på läpparna, men erkänner också att uppsättningen kommer att vara utmanande på vissa punkter.

– Ja, det är lite lurigt. Zoysia-gräset som är på fairway gillar jag att chippa från. Det sitter upp ganska mycket och man kan slå lite olika slag. Men det är luriga bunkrar och svårt att få mycket spinn från bunkrarna. Det är ganska hårda och stora korn i sanden. Och så är ruffen är tjock som vanligt. 

Just Zoysia-gräset som finns på fairways är ett nytt inslag på Valhalla Golf Club, och är tänkt att möjliggöra något hårdare ytor än vad fältet fick uppleva under 2014 års PGA Championship. Men de fairways och greener som möter den svenska trebollen under måndagseftermiddagen visar sig vara ganska beskedliga och mottagliga.

– Så här långt är det ganska mjukt. Det förväntas lite regn i dagarna och kommer nog inte att bli mycket hårdare än så, säger Ludvig Åberg.

Ja, även om Åberg har skingrat de värsta orosmolnen kring sitt knä finns det andra saker som kan dyka upp på horisonten. I nuläget varnar prognosen för regn och möjligen lite åska under onsdagen och fredagen. Detta ihop med temperaturer som kan krypa upp mot 30 grader. Risken för långa och upphackade dagar är visserligen något som Åberg kan bemöta med ett lite större lugn än andra i fältet, sett till den ofrivilliga förlängningen av hans ledighet efter senaste starten i april månads RBC Heritage.

–  Absolut kan det ge energi. Jag känner mig pigg och fräsch, och har haft ett par veckor ledigt och har kunnat samla energi och haft bra träning.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-13
TournyttLudvig ÅbergPGA Championship
Rulla till toppen