Ludvig Åberg andas ut på Augusta Nationals andra nio efter tisdagens presskonferens. Foto: Getty Images.

The Masters

Fem spännande frågor från Åbergs presskonferens på Augusta

Ost, keps-shoppande och Masters-minnen avhandlas när Åberg äntrar intervjurummet.

Text: Eric Franzén • 2024-04-09 Uppdaterad 2024-04-10

AUGUSTA, GEORGIA Dörren till vänster om podiet i intervjurummet öppnas någon minut innan utsatt tid. Ludvig Åberg släntrar in och slår sig ned bredvid den gröna moderatorskavajen med samma avslappnat lediga aura som inför ett RIG-pass med Hans Larsson i Filbornaskolans gymnastiksal. Den första presskonferensen med en svensk spelare på Augusta National sedan Stenson var regerande The Open-mästare kan nu inledas.

Intervjurummet i Augusta Nationals allsmäktiga mediabyggnad är långt ifrån fullsatt. Det beror mer på intervjuschemat än på Ludvig Åberg bör understrykas. Åberg har den otacksamma uppgiften att dra igång sin audiens vid klockan 13.00, alltså direkt efter de tungt frontlastade passen med Tiger Woods och Rory McIlroy – vilket innebär att cirka 99 procent av den samlade amerikanska journalistkåren sitter och hamrar ut stories om Tiger Woods smärttillstånd och Rorys karriärsmässiga grand slam-jakt.

Nåväl. Den inte alltför glesa skara som är församlad ställer ett antal frågor till den svenska världsnian under seansen i intervjurummet. Vissa av dem flyger lite bättre än de andra och ger oss lite mer insikt i hur det kan vara att leva i Ludvig Åbergs värld. Här är fem av dem .

Luddes keps-rally
Det uppstår först lite förvirring från Åbergs håll kring vad frågan egentligen handlar om, när lösa trådar om eventuella inköpslistor bollas fram från journalisten. Men till slut ramlar poletten ner och landar i att inte ens en svensk världsnia kommer undan att handla saker på Augusta National till vännerna hemma. Majordebut eller inte, liksom.

Flera vänner har skickat sms och bett mig att köpa lite saker åt dem. Jag försöker få allt sådant gjort innan tävlingen börjar och innan det blir riktigt fullt med folk. Men jag är ganska säker på att jag också kommer att köpa en keps till mig själv.

Luddes frustrations-rally
På frågan om hur han egentligen reagerar när saker och ting går emot honom rent golfmässigt får vi veta att Åberg inte är någon som kastar klubbor eller går loss med totala raseriutbrott. Nä, här muttras det snarare bittert under Adidas-kepsen om den egna förmågans eventuella begränsningar.

Jag blir inte rejält arg, utan mer frustrerad och besviken på mig själv. Jag kastar inte klubbor, jag får inte riktiga raseriutbrott. Så jag blir mer, du vet, besviken, frustrerad på mig själv, kan inte riktigt klura ut var felet ligger. Och ibland hindrar det mig lite, vilket jag arbetar på. Men du kommer inte alltid att spela perfekt golf. Spelet kommer inte alltid att vara bra hela tiden.

Luddes något bättre skolresa-rally
Det finns hyfsade skolresor, och så finns det den allra första svängen till Augusta National Golf Club som Ludvig Åberg gjorde ihop med laget på Texas Tech bakåt i tiden.

Vi åkte under mitt första år på college. Vi gjorde en lagresa och hade två sponsorer som tog med oss. Det var precis innan COVID slog till, några veckor tidigare. Så vi hade en fantastisk helg. Vi fick spela på golfbanan, och ja, det var verkligen häftigt.

Luddes Pimento-rally
Han har likt oss andra levt och andats The Masters under de två senaste dagarna på Augusta National. Vi låter det vara osagt om det beror på hårdnackad disciplin eller ren överlevnadsinstinkt. Som amerikansk golfjournalist finns det också vissa frågor som bara måste ställas. Men nej, Ludvig Åberg har hittills inte ätit en smörgås med den ockulta röran som vi känner i form av Pimento Cheese. Den finns för övrigt inte i Eslöv, om vi tolkar Åberg rätt.

Jag är inte säker, men jag tror inte att den finns i Sverige. Jag har inte provat någon smörgås med Pimento Cheese ännu, men är säker på att jag kommer att göra det någon gång under veckan.

Luddes tv-kvälls-rally

Vilket är hans främsta egna tv-minne framför The Masters? Åberg gräver där han står i svaret på denna fråga och lyfter välförtjänt fram mentorn och Stora Slågarps främsta ballstriker genom tiderna för att kanalisera denna punkt.

Jag skulle säga, det året jag definitivt minns att jag tittade mycket på var när Peter Hanson spelade i sista bollen, jag tror det var 2012. Och självklart kände jag inte honom då, och det är ganska coolt att jag har lärt känna honom ganska bra under de senaste åren, och att han har berättat en del historier från denna tävling för mig. Det var året då Bubba slog från träden, tror jag.

När den gröna kavajen flaggar för att frågestunden är slut så är den slut. Ludvig Åberg beger sig därefter mot rangen och en stundande inspels-nia med Rory McIlroy. Det är i skrivande stund fortfarande oklart om han har provat någon smörgås med Pimento-ost och i så fall exakt på vilken del av Augusta National detta skedde.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-04-09
TournyttAugusta NationalLudvig ÅbergThe MastersTournytt
Rulla till toppen