Nelly Korda dominerar på LPGA Tour just nu. Nästa stopp är årets första majortävling – Chevron Championship 18–21 april. Foto: Getty Images

TourTempen: ”Första sedan 2008 att vinna fyra raka”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-04-08 Uppdaterad 2024-04-08

Glödhet

Majorsäsongen. En lång vinter är över och i veckan inleds äntligen årets majorsäsong med The Masters på Augusta National Golf Club, kanske den major som många tycker bäst om, tack vare alla myter som omger tävlingen och den unika historik som en tävling som alltid spelas på samma ställe får. Masters följs av damernas Chevron Championship veckan efter och hoppet om en ny svensk majorseger känns relativt realistiskt under 2024.

Nelly Korda. Tog sin fjärde raka seger i den kombinerade slag- och matchspelstävlingen T-Mobile Match Play i Las Vegas och det känns verkligen som att världsettan har hittat ännu en dimension i sitt spel. Hon gav aldrig irländskan Leona Maguire någon chans i finalen som slutade 4/3 och Korda blev den första sedan 2008 att vinna fyra raka starter på LPGA Tour. Då för 17 år sedan var det mexikanskan Lorena Ochoa som lyckades med det konststycket. Nästa start för Korda blir Chevron Championship nästa vecka och 25-åringen är såklart storfavorit och skulle vid seger tangera Annika Sörenstam och Nancy Lopez rekord på fem raka LPGA-segrar. Korda har en majorseger i karriären (KPMG Women’s PGA Championship 2021).

Het

Ludvig Åberg. Vår ende svensk i veckans The Masters genrepade med en delad 14:e plats i Valero Texas Open. En klart godkänd insats och Åberg fick förhoppningsvis några vettiga svar på eventuella frågor inför majordebuten, och hans långa spel borde passa alldeles utmärkt i Masters. Det är fortsatt puttningen som känns som Åbergs minst starka del av spelet men enligt uppgift är det just puttningen som Åberg lagt mycket kraft på under träningsveckorna senaste tiden. Åberg var bäst i hela fältet från tee i Texas och 65:a när det gäller puttningen. Men Åberg slog mängder av bra puttar på TPC San Antonio som inte gick i och så kan det vara vissa veckor. Hoppas att bollen rullar bättre på Augusta Nationals greener.

Akshay Bhatia. 22-åringen imponerade stort när han spelade hem veckans Valero Texas Open på 20 under par och därmed knep den sista platsen till Augusta National. Det krävdes visserligen ett särspel mot Denny McCarthy som hamnat i zonen och rullade i allt han tittade på, men det var Bhatia som gjorde tävlingen och det kändes välförtjänt att han drog det längsta strået i särspelet.

Lottie Woad. Att vara två slag från ledningen på Augusta National Golf Club och vara tvungen att göra två birdies sista fyra hålen för att ta sig till särspel är ingen lätt uppgift. Men engelskan Lottie Woad nöjde sig inte med två birdies, 20-åringen från Farnham puttade fantastiskt och rullade i birdies på hål 15, 17 och 18 för att slippa särspel mot amerikanskan Bailey Shoemaker i Augusta National Women’s Amateur. Vilken vinnarskalle!

Ingrid Lindblad. Ringenäs världsetta bland amatörer lyckades visserligen inte ta den där segern i Augusta National Women’s Amateur. Men ännu en topplacering blev det, efter en delad andraplats och en delad tredjeplats tidigare i karriären blev det ännu en tredjeplats i år i hennes förmodligen sista framträdande i tävlingen. Lindblad planerar att bli proffs i maj.

Varm

Tiger Woods. Rykten gör gällande att Woods fysiska status är bättre än på länge och han meddelade i veckan att han kommer att ha veteranen Lance Bennett på bagen i The Masters på Augusta National Golf Club. Bennett har tidigare gått caddie åt bland andra Matt Kuchar och gick åt Tiger på Riviera tidigare i år då Woods bröt på grund av illamående efter att ha gått på 72 slag första ronden.

Alexander Norén. Fortsätter att rada upp fina insatser på PGA Tour – han delade 14:e plats med bland andra Ludvig Åberg i Texas – och det är lite synd att han inte får möjligheten att använda sin fina puttning på Augusta National i veckan. Men med den här formkurvan kommer Norén snart att vara inom topp-50 på OWGR (Official World Golf Ranking) och tillbaka i majorvärlden igen.

Ljummen

Rickie Fowler. Tog sin första seger på länge i Rocket Mortgagae Classic förra sommaren och gjorde en bra säsong ifjol. Men i år har det gått grus i maskineriet igen för Fowler. Han har bara klarat tre kvalgränser den här säsongen och har inte varit bättre än delad 35:a (Genesis Invitational). Genrepet inför The Masters gick heller inget vidare då Fowler missade kvalgränsen i Texas.

Sval

Viktor Hovland. Är Hovland fågel eller fisk undrar man inför veckans The Masters. Hovland hade en fin majorsäsong ifjol där han som sämsta resultat hade en delad 13:e plats i The Open. Övriga tre majors var han topp-10 och slutade delad tvåa i PGA Championship, två slag bakom Brooks Koepka. I år har han knappt spelat inför The Masters och det är svårt att veta var man har norrmannen. Ingen skulle dock bli förvånad om han dyker upp på Augusta National och spelar bra, potentialen finns och blir över.

Iskall

Phil Mickelson. Har inte rosat marknaden på LIV Golf League den här säsongen även om han knep en niondeplats i Jeddah. I veckan slutade han 47:a i Miami på åtta över par. Men golf är golf och nu ska Mickelson till ett av sina favoritställen i världen, Augusta National Golf Club. Kan han överraska igen? Vi minns ju hur han gick och vann PGA Championship 2021 på Kiawah Island och han var dessutom delad tvåa i The Masters ifjol.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-04-08
TournyttAkshay BhatiaAlex NorénIngrid LindbladLottie WoadLudvig ÅbergNelly KordaPhil MickelsonRickie FowlerTiger WoodsTournyttTourTempenViktor Hovland
Rulla till toppen