Ludvig Åberg, Linn Grant, Jesper Svensson, Frida Kinhult, Scottie Scheffler och Nelly Korda. Foto: Getty Images

Rankingkoll: Ludvig Åbergs klättring sticker ut

Så har svenskarna och världseliten rört sig på världsrankingen hittills i år.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-04 Uppdaterad 2024-04-04

Första kvartalet är till ända och det är dags att se hur svenska spelare har inlett touråret 2024. 

Rolex Rankings

I toppen har Nelly Korda tagit över förstaplatsen på världsrankingen från Lilia Vu. Korda har vunnit sina tre senaste starter och är jättefavorit att vinna årets första majortävling Chevron Championship 18–21 april.

Linn Grant är fortsatt bästa svenska. 24-åringen började året som 18:e i världen och har tappat några platser under 2024. Grant återfinns på 25:e plats inför veckans matchtävling i Las Vegas. Förra veckans trea, Frida Kinhult, tog ett rejält skutt uppåt. 24-åringen inledde året på 181:a plats men är nu 109:a efter tredjeplatsen i Ford Championship.

Race to CME Globe

Nelly Korda toppar såklart även säsongsrankingen på LPGA Tour. Amerikanskan har samlat ihop 1 552 poäng på fyra tävlingar (varav tre segrar). Lydia Ko, Nya Zeeland är tvåa på 1 039 poäng. Efter Ford Championship är Frida Kinhult bästa svenska på 27:e plats. Kinhult har 241 poäng. Även Maja Stark klättrade. Hon är 31:a med 220 poäng. Linn Grant är 33:a med 206 poäng. 

LET Order of Merit

Svenskorna på Ladies European Tour har startat säsongen trögt jämfört med senaste säsongerna. Först på 31:a plats på säsongsrankingen hittar vi bästa svenska – Sara Kjellker. OoM toppas av engelskan Bronte Law som har en seger och totalt tre topp 10-placeringar på fem starter den här säsongen. 

Official World Golf Ranking

OWGR får kritik för att LIV Golf Leagues tävlingar inte ger poäng. Men regelverken är tydliga och läser man dem så är det glasklart varför den semistängda ligan inte får världsrankingpoäng.

Men det går samtidigt inte att förneka att OWGR inte ger en rättvis bild av LIV-spelarnas kapaciteter just nu.  

I topp är allt som vanligt. Scottie Scheffler är fortsatt världsetta och har vunnit två gånger och slutat topp 10 i sju av åtta PGA Tour-tävlingar den här säsongen. I absoluta toppen är det två spelare som sticker ut – Wyndham Clark och Ludvig Åberg. Clark har avancerat från 10:e till 4:e plats på världsrankingen och Ludvig Åberg har klättrat från 29:e plats vid årets början till 9:e. Alex Norén, Alexander Björk och Vincent Norrman har alla tappat sedan årsskiftet.
Jesper Svensson, som vann sin första DP World Tour-tävling i mars, har avancerat rejält. Svensson inledde året på 282:a plats och knackar på topp 100-dörren från sin nuvarande 104:e plats. 

Den tidigare världstvåan Henrik Stenson är en av många LIV-spelare som rasar i högt tempo. Stenson är numera 312:a i världen, enligt OWGR.

FedExCup

PGA Tours säsongsranking toppas såklart av världsettan Scottie Scheffler. 
Även här är Ludvig Åberg nia på listan. Åberg har en andraplats och ytterligare två topp 10-placeringar på sju starter. Alex Norén har också spelat sju tävlingar i år och är 58:a på FedExCup-listan.  

Race to Dubai Rankings

Rory McIlroy toppar DP World Tours säsongsranking trots att nordirländaren bara spelat två tävlingar. McIlroy vann en av dem och slutade tvåa i den andra, båda var Rolex Series-tävlingar så det fanns många rankingpoäng att inkassera. 

Jesper Svensson har haft en succéstart på sin rookiesäsong och är trea på säsongsrankingen efter en seger och två andraplatser på tio starter. Även Sebastian Söderberg har inlett säsongen lovande och är på 14:e plats. Söderberg har en andraplats, en tredjeplats och ytterligare två topp 10-placeringar. Mycket golf återstår dock för svenskarna innan de åtråvärda korten till PGA Tour fördelas till de tio högst rankade spelarna på DP World Tour som saknar spelrättigheter på den amerikanska herrtouren.

LIV Golf League Standings

Jon Rahm, som gick till LIV inför den här säsongen, har inte börjat tappa poäng än på OWGR och är fortsatt världstrea. Och han har fortsatt visa goda spelkvaliteter på sin nya arbetsplats Efter fyra tävlingar är spanjoren tvåa i den individuella tabellen och han har inte slutat sämre än åtta (trea som bäst). Tabellen toppas av chilenaren Joaquin Niemann som har vunnit två tävlingar hittills i år.
Henrik Stenson har som bäst slutat delad åtta och är 28 i tabellen. 

Mycket bättre i lagspelet går det inte heller. Stensons Majesticks GC är nia av 13 lag. Chruschers GC (Bryson DeChambeau, Paul Casey, Charles Howell III och Anirban Lahiri) leder. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-04
TournyttDP World TourLadies European TourLIV Golf LeagueLPGA TourOWGRPGA TourRolex RankingsTournyttVärldsranking
Rulla till toppen