Tiger Woods är i nuläget inte klar för årets U.S. Open. Foto: Getty Images

U.S. Open

Så kan Tiger Woods komma med i U.S. Open

Megastjärnan har inte plats i alla majortävlingar längre. 

Text: Olof Åsgård • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-06

Tiger Woods, 48 siktar på att spela The Masters i april, förutsatt att han kan hålla sig skadefri. En majortävling som han har vunnit fem gånger och kan välja att spela till den förmodade tjänstgöringen som honorary starter tar vid. 

Som tidigare mästare i PGA Championship (4 segrar) får Woods också spela denna major så länge han vill. 

Nästan samma sak gäller i The Open Championship, som Tiger Woods har vunnit tre gånger. I The Open får tidigare mästare (om de inte kvalificerar sig på annat vis) starta fram till de fyllt 60 år, och inte fyller 61 före sista dagens spel. Onsdag 6 mars 2024 meddelade R&A att åldern sänks till 55 år.

Men den 15-faldige majorvinnaren har i nuläget ingen plats i årets U.S. Open på Pinehurst No. 2 i juni. Det är första gången sedan 1996 som Tiger Woods inte är automatiskt kvalificerad för alla fyra majors. I U.S. Open är det bara de tio senaste vinnarna som är direktkvalificerade. Woods vann senast mästerskapet 2008 på Torrey Pines.

Men. 

Det finns såklart vägar in för legendaren. Antingen så kan han spela sig in och vara topp 60 i världen veckan före (just nu är han rankad 916). Det krävs alltså bra spel för att ta sig in den vägen.
Han kan också ta sig in via kvaltävlingarna. 

Så långt lär Tiger Woods inte behöva gå för att spela årets U.S. Open, utan kommer med största sannolikhet få en specialinbjudan – vilka arrangören USGA har delat ut genom åren. Exempelvis fick Jack Nicklaus åtta och Arnold Palmer fyra specialinbjudningar.

I början av mars tilldelades Tiger Woods Bob Jones Award, som är USGA:s högsta utmärkelse. Woods kommer få priset i samband med årets U.S. Open och lär alltså finnas på plats vid Pinehurst i någon form.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-05
TournyttTiger WoodsTournyttU.S. Open
Rulla till toppen