Greg Norman ger upp. Det blir inga världsrankingpoäng för LIV-spelare. Foto: Getty Images

LIV Golf

LIV Golf ger upp jakten på världsrankingpoäng

Greg Norman efterfrågar ett nytt rankingsystem.

Text: Olof Åsgård • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-05

LIV Golf League har sedan starten 2022 inte haft världsrankingsstatus. Sedan dess har OWGR, Official World Golf Ranking, vid två tillfällen gett ett officiellt avslag på LIV Golfs begäran om att ingå i rankingsystemet.

För OWGR handlar det INTE om 54 hål, ingen kvalgräns eller att några få spelare faller ur samtidigt som några tar sig in via kval.
Det handlar om att LIV Golf League är en stängd liga där de flesta spelare är där genom en inbjudan (de har skrivit på för LIV Golf utan att behöva spela till sig rättigheter). Samtidigt finns det för få vägar in för okontrakterade spelare, inga på veckobasis och bara genom ett kval på årsbasis.

Därför har OWGR sagt nej. 

Och nu har LIV Golfs vd Greg Norman givit upp och informerade spelarna inför veckans LIV-tävling i Hongkong.
– Noggrannheten, trovärdigheten och integriteten hos OWGR-rankingen existerar inte längre. Vi har gjort betydande ansträngningar för att kämpa för dig och säkerställa att dina prestationer erkänns inom det befintliga rankingsystemet. Tyvärr har OWGR visat liten vilja att arbeta produktivt med oss. Rankingen är uppbyggd för att straffa alla som inte har spelat regelbundet på en ”kvalificerad tour” med fältrankingar som oproportionerligt belönar spel på PGA Tour, skriver Greg Norman i ett meddelande till LIV-spelarna och som SI har tagit del av. 

Vill ha nytt system och specialvägar in i majors 

Nu vill Greg Norman att ett nytt, oberoende världrankingssystem tas fram. Han efterlyser samtidigt att majortävlingarna och dess arrangörer (Augusta National, PGA of America, USGA och R&A) sätter upp speciella kriterier för LIV-spelare så att de kan få vara med i ”karriärdefinierade tävlingar”.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-05
TournyttGreg NormanLIV Golf LeagueOWGRTournytt
Rulla till toppen