Joe Dean. En av oss! Foto: Getty Images

Tournytt

”Missuppfattningen är att alla proffs tränar sju dagar i veckan”

Den oväntade tvåan i senaste DP World Tour-tävlingen har andra, ibland roligare, arbeten vid sidan om golfen. 

Text: Olof Åsgård • 2024-02-28 Uppdaterad 2024-02-28

Joe Dean, 29, slutade tvåa i Magical Kenya Open förra veckan. Prischecken på 200 000 Euro var karriärens i särklass största. Men engelsmannen har inga planer på att sluta sidojobben som budbilschaufför och fälgtvättare. 

– Missuppfattningen är att alla proffs tränar sju dagar i veckan och slår en miljon bollar. Jag utvecklas bättre genom att spela ett par gånger i veckan med vänner. Jag har inte varit på gymmet på fem eller sex år. Jag har upptäckt att jag får fler skador när jag försöker bli starkare än att försöka hålla mig smidig. Det är riktigt avslappnat. Ju mer jag gör, desto sämre blir jag, säger Joe Dean i en intervju med bunkered.co.uk

Golfkarriären har fram till förra veckan mest bara varit ett stort mörker, en 70:e plats i The Open 2017 var en liten ljusglimt.
2019 spelade han en full säsong på Challenge Tour och klarade knappt hälften av kvalgränserna. Han tjänade ihop 10 000 Euro och slutade i snitt på 78:e plats, vilket räckte till 106:e plats på säsongsrankingen.

Sen kom covid och Joe Deans satsning lades mer eller mindre på is. Istället började han köra leveranser åt stormarknadskedjan Morrisons. 
– Strax före Covid, säsongen 2019, hamnade min golf på en mycket låg plats i tillvaron. Då visste jag inte vad jag skulle göra längre. Morrisons jobb har gjort det möjligt för mig och min fästmö att köpa vårt första hus. Om jag hade fortsatt kämpa med golfen hade jag inte fått det hem vi har nu. Jag vill inte att det ska vara en snyfthistoria. Jag har försökt spela professionell golf i nästan 10 år nu. Skillnaden mellan mig och många killar på touren är ett par formtoppar vid rätt tillfällen. 

Kompisarna finansierade kvalskolan

Trots den begränsade tid som Dean lade på golfen så har kvaliteterna funnits. Främst i form av starka resultat på lokala golftourer under senaste åren. Att spela kvalskolan till DP World Tour förra året fanns i tankarna, men inte mer än så. Till slut kom hans caddie Max och hans pappa fram till Dean på hemmaklubben och sa att de samlat ihop ett gäng som var villiga att finansiera deltagandet i kvalskolan. 

– Jag sa att jag skulle ge det ett försök. Jag hade bara spelat endagstävlingar de senaste två åren så jag hade inga förväntningar, men kom precis igenom, säger Dean som slutade delad 22:a i finalkvalet förra året, precis som svenske Kristoffer Broberg.

Placeringen gav vissa rättigheter på DP World Tour och Dean fick alltså nästan maximal utdelning i Magical Kenya Open. Prischecken förändrar saker och ting men Dean är inte redo att säga adjö till sina vardagsjobb riktigt än.
– Prissumman är en enorm hjälp. Det har gjort det möjligt för mig att vara lite mer bekväm med att åka till tävlingar. Jag hoppas att några snälla sponsorer kommer att engagera sig i och med den mediauppmärksamhet det här medfört. Jag kommer förmodligen att vara ledig i fyra veckor om jag inte får en inbjudan. Jag funderar på att göra ett par Morrisons-skift bara för att hålla mig sysselsatt och hålla mig borta från problem! Förutom Morrisons, så hjälper jag min kompis som har en bilfirma. Jag jobbar med honom och hjälper till med bilarna. Han sa att han kanske behöver hjälp på torsdag. Han har mig på hjulen. Jag tror inte att han gillar att få däckdamm på händerna, säger Dean. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-28
TournyttDP World TourJoe DeanTournytt
Scroll to Top