Anthony Kim gör comeback! Arkiv: Getty Images

LIV Golf

Fem saker du bör veta om Anthony Kim

Allt tyder på att kultspelaren gör comeback i veckans LIV Golf League-tävling. 

Text: • 2024-02-27 Uppdaterad 2024-02-27

Ett av 00-talets stora namn har inte spelat en stor tävling sedan 2012 och har nästintill varit spårlöst försvunnen efter att han lämnade golfen på grund av skadeproblem. Men det mesta tyder på att Anthony Kim nu fått ett wildcard och spelar veckans LIV Golf Jeddah i Saudiarabien.

Rykten om hans comeback har cirkulerat senaste månaderna och under måndagen släppte LIV Golf en film (se nedan) där de inte nämner Kim vid namn men det är ganska klart att det är den nu 38-årige amerikanens siluett som syns i bilderna.

För er som inte har järnkoll på varför, åtminstone delar av…, golfvärlden är på helspänn inför Kims återkomst kommer här en kort historisk sammanfattning om amerikanens korta men händelserika karriär. 

1. Vann tre PGA Tour-titlar

Anthony Kim blev proffs 2006. Han tog sig till PGA Tour genom kvalskolan och etablerade sig snabbt topp 100 i världen. Han vann sin första PGA Tour-tävling 2008. Den andra kom samma säsong då Kim besegrade Freddie Jacobson i särspel. Den tredje titeln kom 2010.

2. Dominerade mot Garcia i Ryder Cup

I Ryder Cup 2008 på Valhalla GC var Anthony Kim överlägsen i sin singelmatch mot Sergio Garcia. Amerikanen vann med övertygande 5/4 och spanjoren var chanslös. Dessförinnan hade Kim vunnit en, delat en och förlorat en match i par med Phil Mickelson. USA vann till slut över Europa med 16,5–11,5.

3. Flest birdies under en Mastersrond

2009 spelade Anthony Kim The Masters på Augusta National GC för första gången. Han slutade delad 20:e till slut men största bedriften, och en av anledningarna till att han fick kultstatus, skedde under andra ronden då Kim slog Masters-rekord med totalt elva birdies under samma rond. Rekordet står sig än idag. 2010 slutade Kim delad trea i The Masters, hans bästa placeringen i en major. Han var även delad femma i The Open Championship 2011 på Royal St George’s. 

4. Opererade hälsenan och försvann

2012 opererade Anthony Kim hälsenan och prognosen var 9–12 månaders frånvaro. Han behöll kortet under rehabiliteringen och skulle få spela igen 2013. Men han kom inte till start då och har inte spelat i en proffstävlingen sedan dess.

5. Vad hände med Anthony Kim?

Efter skadan och operationen var amerikanen som bortblåst. Ingen visste något och han sa inget. 2014 kom rapporter om att han slutat spela golf helt och hållet. 2016 dök han upp på några välgörenhetstävlingar och meddelade att han inte var redo och hade inga planer på att återvända till proffsgolfen. Anledningarna var återkommande skador och operationer samt psykisk ohälsa. 
2019 påstod ett golffan som stötte på Kim att amerikanens golfspel var ”icke existerande”. 
I januari började ryktena florera som handlade om att LIV-tourens finansiär, PIF, skulle kompensera Anthony Kim för de försäkringsutbetalningar som han tappar genom att återvända till den professionella golfen. Något som ännu inte bekräftats. Det är också oklart om Kim kommer att spela regelbundet på LIV Tour. Den här veckan tyder i nuläget det mesta på att han gör sin första officiella tävlingsstart på tolv år.  

LIV Golf Jeddah spelas fredag till söndag. Henrik Stenson är ende svensk i tävlingen. Du kan se tävlingen direkt i bland annat appen LIVGOLF+ eller på Youtube. 

Läs också:


Text: • 2024-02-27
TournyttAnthony KimLIV Golf LeagueTournytt
Scroll to Top