Fjolårets Mastersvinnare Jon Rahm och Joaquin Niemann under LIV-tävlingen i Mexiko tidigare i år. Båda kommer spela The Masters efter att Niemann fått en specialinbjudan. Foto: Getty Images

The Masters

LIV-spelare får specialinbjudan till The Masters

Olesen, Niemann och Hisatsune tar plats i majorn. 

Text: Olof Åsgård • 2024-02-21 Uppdaterad 2024-02-21

Under onsdagen meddelade Augusta National GC att Thorbjørn Olesen, Danmark, Ryo Hisatsune, Japan, och Joaquin Niemann, Chile, har bjudits in, och följdaktligen tackat ja, till att spela The Masters i april.

Ingen av spelarna uppfyller de ordinarie kvalificeringskraven.
– Masters Tournament har en lång tradition av att bjuda in ledande internationella spelare som inte är kvalificerade på annat sätt. Dagens tillkännagivande representerar tävlingens fortsatta engagemang för att utveckla intresset för golfspelet över hela världen. Vi ser fram emot att välkomna varje spelare till Augusta National i vår, säger Augusta Nationals ordförande Fred Ridley i ett uttalande.

Olesen, 34, kommer göra sin fjärde start i majorn. Han har klarat kvalgränsen i sina tre tidigare besök och har en delad sjätteplats som bästa resultat. Dansken är inne i en bra period där han radat upp fina placeringar på DP World Tour under lång tid och i januari vann han Ras Al Khaimah Championship, Olesens åttonde DPWT-titel. 

Joaquin Niemann, 25, spelar på LIV Golf League och har likt sina tourkollegor dalat på Official World Golf Ranking (som majortävlingarna använder i stor utsträckning för att ta fram startfälten). Niemann är 81:a i världen just nu och har varit 15:e som bäst. Han har spelat till sig en start i The Open Championship genom seger i Australian Open och får nu alltså en specialinbjudan till The Masters. Han saknar plats i PGA Championship och U.S. Open. Chilenaren har samtidigt haft en stark start på sin säsong i LIV Golf League där han segrade i Mexiko, efter att ha inlett tävlingen med en 59-rond. De meriterna nämns inte i Augusta Nationals pressmeddelande som istället fokuserar på att 25-åringen kommer göra sin femte start i The Masters (delad 16:e som bäst) och att han vunnit en gång och slutat topp 5 i samtliga tre DP World Tour-starter i år.

Hisatsune, 21, kommer göra sin första start i The Masters. Japanen blev framröstad till årets nykomling på DP World Tour förra säsongen där det blev seger i Cazoo Open de France och Hisatsune var en av tio spelare som tog sig till PGA Tour genom sin DPWT-ranking.  

83 spelare är nu inbjudna och Ludvig Åberg är för tillfället ende svensk som är klar för The Masters som spelas 11 till 14 april. Sista chansen för att ta sig till Augusta är att vara topp 50 i världen (OWGR) veckan före majortävlingen startar.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-21
TournyttJoaquin NiemannRyo HisatsuneThe MastersThorbjörn Olesen
Rulla till toppen