Byt putter, tycker McIlroy. Arkivbild: Getty Images

Tournytt

McIlroy ger puttråd till Scheffler

Världstvåan tror sig ha lösningen på världsettans enorma problem på greenerna. 

Text: Olof Åsgård • 2024-02-19 Uppdaterad 2024-02-19

Scottie Scheffler under The Genesis Invitational: Bäst runt greenerna (+7.008 slag). Nia från tee (+2.140 slag). Tia totalt (+4.284 slag). 33:a i inspel (-0.506 slag). Och sämst av alla i puttning (-4.358 slag). Statistiken speglar en insats som utmynnade i en delad 10:e plats för världsettan Scottie Scheffler, som med lite skarpare järnspel och en betydligt hetare putter hade placerat sig klart högre upp på ledartavlan. 

Många missade enmetersputtar och tveksamma puttrörelser har det blivit, och amerikanen har stundtals sett bedrövad ut på greenerna under senaste tiden, inte minst i helgen.

Förra året inledde han ett nytt samarbete med puttgurun Phil Kenyon. Scheffler har också haft frekventa besök på övningsgreenen av puttermakaren Logan Olsson, som låtit honom testa ett antal nya huvuden under de senaste veckorna.

Förändringarna verkar fungera perfekt vissa veckor (som i Hero World Challenge i december då Scheffler vann och var sjätte bäst på greenerna). Nästa vecka kan allt fallera igen. I år är Scheffler bäst av alla i Strokes gained tee till green (+2.440 slag). I SG puttning är han 128:a (-0.407 slag). 

Scottie Schefflers missöden på greenerna diskuteras flitigt bland fans i sociala medier och är ett återkommande samtalsämne bland kommentatorer och experter i tv-sändningarna från PGA Tour. 

En som var med och diskuterade saken under Genesis Invitational var Rory McIlroy som hoppade in i CBS studio efter sin finalrond på Riviera CC. Nordirländaren, som hade en medioker vecka och slutade 24:a, erkänner att han själv haft enorma problem med puttningen och känner definitivt igen sig i att dominera i spelet från tee till green för att sedan kämpa förgäves på greenerna. 

Nuförtiden tycker McIlroy att han är en ganska stabil puttare och mycket tror 34-åringen handlar om att han till slut bytte puttermodell.

– Att byta till en malletputter gjorde stor skillnad för mig. Jag höll envist kvar vid en bladputter, men rörelsen måste vara så perfekt för att kunna starta bollen rakt på linjen. En malletputter ger dig lite mer marginal att missa på, sa McIlroy under CBS sändning.

– Jag hade gärna sett Scottie testa en mallet, men tänker jag själviskt så ger Scottie oss andra en chans nu eftersom han gör allt annat så bra.

Scottie Scheffler har experimenterat med malletputters tidigare (och någon större skillnad verkar det inte ha gjort). Senaste tiden har han spelat med en bladputter från nämnde Logan Olsson – som uppgetts ha värvats till Schefflers sponsor TaylorMade för att jobba på en ny putterlinje åt företaget. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-19
TournyttScottie SchefflerTournytt
Scroll to Top