Ludvig Åberg är tvåa inför en sistarond på Pebble Beach som hotas att ställas in på grund av dåligt väder Foto: Getty Images

Sista ronden ställs in – Åberg slutade tvåa på Pebble Beach

Klättrar till sjätte plats på FedEx Cup-listan. .

Text: Martin Strömberg • 2024-02-04 Uppdaterad 2024-02-05

Ludvig Åberg fortsätter att imponera i veckans AT&T Pebble Beach Pro-An. Under lördagen kom andra raka bogeyfria ronden och med 16 under par är Åberg bara ett slag bakom ledande amerikanen Wyndham Clark, som satte nytt banrekord med 60 slag (-12) under lördagen. Åberg har haft 65-67 de två senaste ronderna och är uppenbarligen i fin form, men det är inte helt säkert att han får möjligheten att jaga sin andra seger på PGA Tour under söndagen, ett kraftigt oväder är på väg in över området och det finns en risk att man inte kommer att kunna få in 18 hål till. Det väntas ännu mer regn och dessutom vindar som i byarna kan nå över 25 meter/sekund, om det blir spel kommer man troligen att spela utan åskådare av säkerhetsskäl. Banan är dessutom redan vattensjuk och klarar inte mycket mer regn. Det har försvunnit tolv bollar som pluggat sig under de tre första ronderna.

– Vi måste vara säkra på att alla ska kunna spela färdigt sista ronden, annars kommer vi inte att påbörja den. Vi har haft 54 hål där alla spelare haft rättvisa förhållanden men vi hoppas naturligtvis fortfarande kunna spela klart tävlingen över 72 hål, förklarade Gary Young, överdomare på PGA Tour efter lördagens rond.

För Åbergs del blev tredjeronden ännu ett bevis på att hans långa spel håller högsta klass. Han träffade 15 greener och 12 av 14 fairways och var egentligen aldrig i några problem. Trots att han bara rullade i knappt 15 meter putt under ronden gick han fem under par och han var nöjd efter ronden.

– Det kändes stressfritt idag, jag missade inte alltför mycket och jag är nöjd med tålamodet som jag hade. Vi försökte vara aggressiva när vi hade läge och mer försiktiga när det behövdes. Vi får se vad som händer med vädret, prognoserna ser inte bra ut och man kan inte göra något åt det, men jag ska vara beredd att spela och hoppas att det blir en rond till. Jag har spelat mycket golf i dåligt väder och jag är redo, sa Åberg efter lördagens spel.

För Wyndham Clarks del blev det en fantastisk dag och han medgav att han tänkt på att vädret skulle kunna ge honom segern redan efter 54 hål.

– Jag känner både och. Man vill alltid vinna på rätt sätt och jag är mentalt förberedd på att spela sista ronden. Det ser osäkert ut just nu men jag hoppas på spel, sa Clark.

Den andra svensken i fältet, Alexander Norén, gjorde en fin 69-rond under lördagen och med åtta under par total delar han 26:e plats, nio slag bakom ledande Wyndham Clark.

Under söndagen kom beskedet att starten av sista ronden skjuts upp. Det är kraftiga vindar och regn över området och enligt PGA Tour är första möjliga start klockan 21.00 svensk tid. Det kan också bli aktuellt att spela på måndagen då prognoserna talar om något bättre väder.

Senare kom också beskedet att arrangörerna siktar på en måndagsavslutning med start mellan 17.00 och 19.25 svensk tid. Redan under kvällen på söndagen togs dock beskedet att man ställer in sista ronden helt och att resultatet efter 54 hål räknas. Starka vindar väntades även under måndagen och beslutet togs i samarbete med räddningstjänsten i Monterey County.

Andraplatsen för Åberg innebär att han slutade delad nia och tvåa de två senaste veckorna. Åberg klättrar till en sjätteplats på FedEx Cup-rankingen och preliminärt upp från 27:e till en elfteplats på OWGR. Alexander Norén, som slutade delad 26:a, avancerar till en 57:e plats på FedEx Cup.

Nästa vecka spelas WM Phoenix Open på TPC Scottsdale, dock utan Ludvig Åberg i den preliminära startlistan, men väl med Alexander Norén och Vincent Norrman. Alexander Björk är i skrivande stund andra reserv och har vissa möjligheter att få en plats.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-02-04
TournyttAlexander NorénAT&T Pebble Beach Pro AmLudvig ÅbergPGA TourTournyttWyndham Clark
Rulla till toppen