Alexander Björk har inlett sin karriär på PGA Tour med en missad kvalgräns och nu senast en delad elfteplats Foto: Getty Images

ALEXANDER BJÖRK: ”Skönt besked på PGA West!”

Från sjukdom till en superstart på PGA-touren.

Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-24 Uppdaterad 2024-01-24

Under den förra veckans fyra tävlingsdagar på PGA West i Kalifornien fick Alexander Björk, 33, det besked han önskade:

– Det var väldigt skönt att känna att jag kunde leverera bra golf. Att komma in i spelet och hitta lite bra grejor som fungerade på tävlingsbanan, säger Björk.

– Jag har kämpat mot en sjukdom i en dryg månad, en seg förkylning som inte velat släppa. Men förra veckan lyckades jag acceptera att kroppen ännu inte känns helt hundra. Med större tålamod och en bättre inställning fick jag både järnspelet och puttningen att fungera riktigt bra.

Björk kom elva i The American Express, klassiska Desert Classic. Scorerna på de kaliforniska ökenbanorna – 64, 67, 67, 67 – vittnar om att den svenska rookien kommit till PGA-touren för att ta sin plats.

Han fick den efter ett framgångsrikt år på DP World Tour. Efter att ha radat upp topplaceringar och låga scorer var han femma bland de tio som fick sin nya kategori på PGA Tour.

– Under hösten blev det ett mål som jag lyckades uppfylla. När det var klart fanns det ingen tvekan. Det är en möjlighet jag har fått. Det finns ingen baksida över huvud taget. Om jag mot förmodan inte skulle gilla det här borta så har jag min plats på DP World Tour att gå tillbaka till, säger Alexander.

Han är på Torrey Pines i San Diego där veckans tävling, Farmers Insurance Open, startar idag, onsdag.

Flytten gick till USA under mellandagarna. Just nämnda PGA West i Palm Springs blev familjen Björks första bas för träning och förberedelser inför tourdebuten.

Premiärtävlingen var Sony Open på Hawaii för två veckor sedan.

Drömstart? Absolut inte.

– Jag kände av den långvariga förkylningen och hade till och med skjutit fram flygresan ett par dagar. När jag gick ut i den sista bollen på torsdagen hade det blåst upp till halv storm. Nej, jag hade varken kraften eller inställningen att göra det bra. Det kändes tungt, konstaterar Björk som missade kvalgränsen.

Desto skönare var känslan efter den förra veckans snabba revansch på PGA West.

– Det var en helt annan tävling. Jag hade spelat alla de tre banorna flera gånger tidigare. Jag kunde gå tillbaka till lite grunder och spela bra golf. Det var fantastiskt. Det blåste inte en vindpust på hela veckan…

Kändes det som ett bevis – att du är på touren för att ta upp kampen med de allra bästa?

– Nja, jag tycker nog att jag inte behöver bevisa något. Jag vill spela vidare på samma sätt som jag gjorde förra året. Om kroppen bara får vara frisk så känner jag att har goda möjligheter att vara med och slåss även här borta.

Vad är målet 2024?

– Jag har egentligen inga resultatmål. Nu vill jag först och främst få koll på kroppen igen.

– Jag vill absolut vinna en tävling – det är ett sikte som jag har. Det skulle vara kul att slå till med en seger igen. Det var ett tag sedan. Jag tycker att det känns som att det är dags.

Hur ser tävlingsschemat ut för 2024?

– Ännu har jag inte kategorin för att spela någon av de upphöjda signaturtävlingarna. Det är ett annat mål: att göra något som är så pass bra att jag helt fritt kan välja mellan alla tävlingar.

– Men schemat ser ändå riktigt bra ut och jag ser fram emot alla de tävlingar jag hittills får plats i. Nu spelar jag för tredje veckan i rad. Sedan åker jag till Phoenix för fortsatt träning och eventuellt spel i Phoenix Open.

Något spel i Europa?

– Ja, jag behöver komma upp i ett antal tävlingar för att behålla min status på DP World Tour. Det lutar åt att jag spelar Scandinavian Mixed på Vasatorp. Sedan Scottish Open och säkert ett par andra tävlingar från och med augusti. Annars satsar jag till 100 procent på PGA-touren.

En förutsättning för det nya golflivet var att hela familjen kunde vara med på hela resan. Under en månad i Kalifornien har frun Catherine och de små barnen Linnea och Philip börjat sitt äventyr.

– Det här året kommer vi inte att ha någon egen bas på någon speciell plats. Vi följer med touren, säger Alexander.

Märks det en tydlig skillnad mellan PGA Tour och DP World Tour?

– Ja, det är absolut lättare att resa med familjen här borta. Här finns tourens förskola på varje tävling. Samma personal tar hand om barnen varje vecka. Utan den möjligheten hade vi inte kunnat göra det här. Det är en viktig grej: att det resande dagiset fungerar så bra.

– Mellan vissa tävlingar är det också smidigt att resa. Vi åkte bil från Palm Springs till San Diego. Betydligt enklare än att flyga.

Hur ofta är det tänkt att din svingtränare Graham Crisp kommer över?

– Så ofta det är möjligt och när vi känner att det behövs. Vi jobbade tillsammans på PGA West i januari. Nästa gång siktar vi på Florida i mars.

– Vi bygger vidare på det som var riktigt bra under de bästa perioderna förra året. Att alltid hitta tillbaka till de grunder som fungerar bäst. Nu hoppas jag också kunna träna på gymmet igen. Det behövs efter sjukdomsperioden.

Veckans tävling på Torrey Pines startar redan ikväll, onsdag svensk tid.

För Alexander Björks del klockan 20:02 på South Course, tillsammans med Pierceson Coody och Ryan McCormick.

– Det blir en tuff vecka som kommer att kräva ett bra tålamod. Ruffarna är tjocka, höga och blöta efter allt regn tidigare under veckan. Ett inspelsvarv ställdes in. Jag har bara spelat fyra hål på den ena av banorna men hunnit gå runt båda banorna. Jag hoppas kunna spela med samma inställning som var nyckeln förra veckan, säger Alexander Björk.

Han avslutar:

–Och visst är det fantastiskt att vara här. På PGA-touren och på Torrey Pines. Det är ju en bana man bara sett på tv…

Övriga svenska hopp i Farmers Insurance Open är Ludvig Åberg och Vincent Norrman.

Läs också:


Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-24
TournyttAlexander BjörkPGA TourTournytt
Rulla till toppen