Phil Mickelson och Rory McIlroy under ett träningsvarv inför The Masters 2020. Arkiv: Getty Images

McIlroy tvärvänder om LIV – Mickelson manar till lugn

Rory McIlroy tonar ner retoriken om LIV Golf. Antagonisten Phil Mickelson väljer att inte strö salt i såren.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-04 Uppdaterad 2024-01-04

I en stor intervju med podden Stick to football valde Rory McIlroy att tona ner sin retorik och tala i något mer positiva ordalag om LIV Golf och spelarna som värvats dit. De senaste två åren har McIlroy varit en av PGA Tours allra främsta fanbärare och riktat stark kritik mot LIV Golf, dess spelupplägg och spelarna som valt att gå till den nya saudifinansierade golfligan.
I juni kom dock McIlroys första mer välkomnande uttalande då han sa att LIV Golf inte kommer finnas kvar men i slutändan ändå vara bra för proffsgolfens framtid.
När Jon Rahm värvades till LIV Golf i december så var McIlroy snabb med att föreslå att Ryder Cup-reglerna skulle ändras så fort som möjligt så att Rahm kan vara med i Europas lag på Bethpage 2025. Att spanjoren inte skulle vara med är uteslutet för McIlroy. 

I Stick to football, där ett antal brittiska fotbollslegendarer medverkar i studion, fortsätter nordirländaren i samma anda och medger att han varit alldeles för hård mot utbrytartouren och dess spelare.
– Jag tror nu att jag kanske var lite dömande mot killarna som gick till LIV Golf i början, och jag tror att det var lite av ett misstag från min sida eftersom jag nu inser att alla inte är i min position eller i Tiger Woods position. Vi blir alla proffs för att försörja oss på att spela de sporter som vi gör, och jag tror att det är vad jag har insett under de senaste två åren. Jag kan inte döma folk för att de har fattat det beslutet, så om jag ångrar något så var det förmodligen att jag var för dömande i början. Jag har gått igenom de senaste två åren med ett förhållningssätt där jag har sett på världen som jag har velat se den. Du kan säga vad du vill och göra vad du vill, men i slutändan kommer du inte att kunna ändra folks uppfattning. Du kommer aldrig att få dem att bestämma sig utifrån vad du säger. Jag skulle inte säga att jag har förlorat kampen mot LIV, men jag har accepterat att det här är en del av vår sport nu, säger McIlroy.

34-åringen framhäver också att LIV Golf kastade ljus på de brister som fanns och finns i det professionella golfsystemet.
– Jag kan inte fatta att PGA Tour har fungerat så bra så länge. Det har avslöjats några brister i systemet som golfen förhoppningsvis kommer att titta på mer, säger McIlroy som hoppas på en snar återförening där de bästa spelarna kan tävla mot varandra igen.
– En del har tagit en sida, andra en annan. Golf är en liten idrott. Det är inte som fotboll med miljarder fans, så om du börjar dela upp den professionella golfen blir det inte bra för någon. 

Trots att tonen nu har skruvats ner ett par snäpp så har McIlroy fortfarande kritik att rikta mot PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf).
– Jag har kommit att inse att det är en bra sak om någon med stora rikedomar vill investera i din sport, men istället för att ge 100 miljoner dollar till någon, varför inte stoppa in 50 miljoner dollar i ett gräsrotsprogram i R&A eller USGA så att du kan hjälpa till att växa sporten och inte bara spendera för att köpa talang. 

Inget erbjudande från LIV Golf

PGA Tours starka röst i kampen mot LIV Golf tycker Jon Rahm gjorde ett bra affärsbeslut när han tog pengarna. Själv är McIlroy trött på allt snack om pengar och något erbjudande från LIV har han aldrig fått och tror inte att han kommer få heller.
– Jag har aldrig fått ett erbjudande från LIV Golf personligen. Jag engagerade mig inte när de först kom till mig och jag tror att jag vid det här laget har skjutit ut mig.

Mickelson svarar på X

Sedan LIV först kom på tapeten har McIlroy stått i en ringhörna och Phil Mickelson i den andra. De båda majorvinnarna har riktat tydliga slängar mot varandra i media och sociala medier senaste åren.

När McIlroys Stick to football-intervju sändes valde Mickelson att följa samma exempel och tona ner retoriken.
– Det som Rory sa idag var förmodligen inte enkelt att säga. Låt oss inte använda detta som en möjlighet att håna och pika. Det är snarare dags för mig och andra att lägga ner fiendeskapen och arbeta för en positiv framtid. Rahms värvning håller på att förvandlas till en bro för att föra båda sidor samman, vilket framgår av de många kommentarerna idag och för en månad sedan om att ändra reglerna för Ryder Cup så att Jon och andra kan spela. Tills en överenskommelse nås kommer det att vara som vanligt för båda sidor, men förhoppningsvis utan onödigt förakt, skriver Mickelson på X, tidigare Twitter.

PGA Tour, DP World Tour och PIF har förlängt förhandlingstiden och hoppas ha ett ramverksavtal klart innan The Masters i april.


Text: Olof Åsgård • 2024-01-04
TournyttLIV GOlfPGA TourPhil MickelsonRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen