Luke Donald kom, såg och segrade. Foto: Getty Images

Golfåret 2023

TourvärldsTempen 2023

Det bästa och det sämsta från tourvärlden 2023.

Text: Olof Åsgård & Eric Franzén • 2023-12-29 Uppdaterad 2023-12-29

Glödhet

Luke Donald. Engelsmannen gjorde det mesta rätt när Europa leddes till en överlägsen seger i Ryder Cup. I stort sett omedelbart efter att firandet påbörjats ute på Marco Simone G&CC höjdes spelarnas egna röster, som krävde fortsatt förtroende för Donald om två år i USA på Bethpage. En mäktig utmaning som Donald antagit, där hans metodiska lugn kommer att vara guld värt för Europa – när de Budweiser-bröliga åskådarmassorna på Long Island väntar.

Het 

Rory McIlroy. Man behöver inte hålla med om allt som nordirländaren säger, men det går inte att bortse från att han tagit en framskjuten position i golfvärlden och inte backat från att ge insiktsfulla kommentarer om många av spelets viktigaste frågor. Och även när vindarna blåser från alla håll så står han på sig om LIV, nya bollreglerna och allt annat som rör toppgolfen. Vi vet nu mer om vad han tycker om dessa ämnen, än hur han ser på sitt eget spel. Något som möjligen också speglas i att han innan årets slut beslutade sig för att lämna sin plats i PGA Tours Policy Board.

Varm

Tiger Woods. Verkar ha känt sig tvingad att steppa upp och ge sig in i spelet utanför repen. Tog plats i PGA Tours spelarråd och upprepade frasen ”Det får inte hända igen!” otalet gånger när han pratade om att Jay Monahan inte informerade spelarna om att han slutit fred med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf). När kroppen alltmer säger ifrån blir Tigers myndiga närvaro alltid ett välkommet inslag i maktens korridorer. 

Ljummen

Greg Norman och LIV Golf. 2022 var Norman en vandrande och brölig megafon. 2023 var i jämförelse en stillsam tillställning och LIV-bossen tog inte i från tårna i sina uttalanden utan höll en något lägre profil. Efter fredsbeslutet mellan tourerna i juni verkade det som att Norman gått i ide… Sen värvades Jon Rahm, vilket gav Norman ny kraft under vingarna för att trumpeta fram allt som 68-åringen hållit inom sig.

Sval

Jay Monahan och PGA Tour. Ingen verkar längre hålla honom om ryggen när det blåser som allra hårdast. Trots det fortsätter Monahan som PGA Tour-kommissionär och får ruskigt bra betalt för sitt arbete. Samtidigt möts det mesta han gör, eller inte gör, av kritik utifrån och från de egna spelarleden. Monahan får mer än ofta stå till svars för LIVs uppkomst, orättvisa schemaändringar, svårtydda hösttourer och märkliga bonusprogram. Så frågan blir oundviklig… hur länge sitter han kvar?

Iskall

Phil Mickelson. Amerikanen höll sig till en början borta från media, slutade tvåa i The Masters och just när lugnet verkar ha infunnit sig igen så kom verkligheten ifatt honom. Forna spelskandaler och nya skrönor i bokform om hans kända spelmissbruk sammanföll till årets Mickelson-gate och oavsett vad han sa till sitt försvar så blev det ganska fel. Samtidigt har Mickelson återigen hittat inloggningsuppgifterna till sina sociala medier-konton, där han bakåt i tiden hållit hov med en mästerlig humor. Nu fylls de istället mest med mer eller mindre märkliga inlägg samt kommentarer med arroganta undertoner.


Text: Olof Åsgård & Eric Franzén • 2023-12-29
TournyttGolfåret 2023Tournytt
Rulla till toppen