Tony Finau meddelar att han fortsatt kommer spela på PGA Tour. Foto: Getty Images

Tony Finau: Jag stannar!

Tony Finau tar död på ryktena om att han också skulle vara på väg till LIV Golf.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-12 Uppdaterad 2023-12-12

När det stod klart att Jon Rahm värvats till LIV Golf för miljardbelopp började det ryktas om att andra spelare också var i samtal med den saudifinansierade golfligan – för att fylla upp Rahms nya lag (LIV Golf utökas till 13 lag). Allra främst nämndes amerikanen Tony Finau, 34, som favoritkandidat för Rahms lag. Båda spelarna bor i Arizona och tränar på samma bana. 
Finau har fram till i måndags kväll konsekvent valt att inte kommentera om han förhandlar med LIV. Det eldade på ryktena och den sexfaldige PGA Tour-vinnaren tog till slut till Instagram. Hans avslutande hashtagg talar sitt tydliga språk – Tony Finau kommer inte gå till LIV Golf.

– 2023 års säsong är över! Det var en speciell och underbar säsong med seger i Mexico Open som främsta höjdpunkt. Det var min sjätte seger på PGA Tour. En annan höjdpunkt var att nå tourfinalen för sjunde året i rad! /…/ Jag är taggad på 2024 och ser fram emot att spela min tionde säsong på PGA Tour! /…/ #imnotleaving

Avslutningstaggen #jaglämnarinte måste ses som att det vore extremt oväntat om Finau iklädde sig läderjacka och presenteras som ny LIV-spelare på Fox Sports. 

Anledningen till att många kopplade honom samman med LIV-touren var att Tony Finau var otydlig när han talade med media under Grant Thornton Invitational där han och Nelly Korda slutade på fjärde plats.
– Jag har bara fokuserat på att spela just nu.
På frågor om Jon Rahms övergång valde Finau att hylla Rahm.
– Jag tycker att han tog det bästa beslutet och som han såg som ansåg var rätt för hans familj och sig själv. Jag är glad för hans skull, sa Finau. 

Rahm avstängd

När Jon Rahm presenterades som LIV-spelare sa spanjoren att han avsåg att ha kvar sitt medlemskap på PGA Tour och DP World Tour.
PGA Tour har emellertid meddelat att Jon Rahm är avstängd från spel på PGA Tour-sanktionerade tävlingar.*
PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) för samtal om framtiden för herrarnas elitgolf. Ett avtal ska vara på plats vid årsskiftet, men förhandlingarna ser ut att gå över tiden.

*Herrarnas majors arrangeras inte av PGA Tour eller DP World Tour. Arrangörerna för alla fyra majortävlingar har valt att fortsatt hålla tävlingarna öppna och inte ändra kriterierna för att specifikt stänga ute LIV-spelare. Men eftersom LIV-tävlingar inte har världsrankingstatus så tappar spelarna på rankingen, som är majortävlingarnas främsta verktyg för att fylla startfälten.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-12
TournyttJon RahmLIV GOlfPGA TourTony FinauTournytt
Rulla till toppen