Jon Rahm skakar hand med LIV Golfs vd Greg Norman. Obekräftade uppgifter säger att spanjoren får 6 miljarder kronor. Foto: LIV Golf

Jon Rahm klar för LIV Golf

Efter en lång tid av spekulationer är världstrean klar för LIV Golf och blir deras största värvning hittills.

Text: • 2023-12-08 Uppdaterad 2023-12-08

Spanjoren Jon Rahm har skrivit på ett flerårigt avtal med LIV Golf där han förväntas bli delägare och kapten för ett eget lag. I så fall ser det ut som att ligan utökas till 13 lag.
Den tvåfaldige majorvinnaren blir LIV Golfs största och dyraste värvning. Inga summor har bekräftats men det pratas om att 29-åringen får 6 miljarder kronor. 

– Jag hoppas att de vänner jag har skaffat fortsätter att vara mina vänner, för jag kommer inte förändras, säger Jon Rahm.
Han tänker inte gå in på vad kontraktet är värt.
– Jag kan inte kommentera det och det vill jag inte göra. Det är privat och det kommer förbli privat.

I november drog sig Jon Rahm ur Tiger Woods och Rory McIlroys nya inomhusliga TGL (som skulle börja i januari men skjutits upp till 2025). Förklaringen var att det inte gick ihop med spanjorens spelschema och att resorna mellan hemmet i Arizona och inomhusarenan i Florida inte skulle fungera med familjepusslet. Det ledde till att ryktena om att han skulle gå till LIV Golf återigen sattes igång.
Han har fram till nu varit PGA Tour trogen och har tidigare skrattat åt sådana rykten och uttalat ogillat LIV Golfs upplägg med 54 hål utan kvalgräns.

Nu verkar han ha ändrat åsikt.
– För varje beslut vi tar i livet kommer det att finnas någon som håller med och gillar det och någon som inte gör det, eller hur? Jag tog det här beslutet för att jag tror att det är det bästa för mig och min familj och alla jag har kunnat prata med har verkligen stöttat mig. Så jag är väldigt bekväm med mitt beslut. Jag är inte rädd för att höra några negativa saker på sociala medier eller i media. Det är en del av vad det är, vi är offentliga personer men man får väl bara lära sig att hantera det, eller hur? Detta kommer definitivt inte att definiera vem jag är eller förändra vem jag är, säger Jon Rahm.

Till en början kommer Rahm att stängas av från PGA Tour och han kommer gå till en tour som inte har världsrankingstatus. Samtidigt pågår samtal mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf). Ett samarbetsavtal ska vara på plats på nyårsafton men förhandlingarna ser ut att dra ut på tiden. Vad de kommer fram till återstår att se, klart är att Jon Rahm går till LIV Golf under en lugnare tid än exempelvis Henrik Stenson som gick med i LIV Golf 2022 och blev fråntagen kaptensuppdraget i Ryder Cup.

LIV Golfs vd Greg Norman är nöjd med sin värvning.
– När jag först träffade Jon vid 17 års ålder förstod jag golfvärlden var på väg att bevittna födelsen av en ny stjärna. Jon har konsekvent bevisat att han är en av de bästa spelarna i världen. Han är en enorm ambassadör för global golf genom att placera spelet före sig själv. Det finns väldigt få idrottare med hans talang, ledarskap och engagemang för att skapa framsteg till sporten på en världsomspännande scen. Vi kunde inte vara mer glada över att välkomna Jon till LIV Golf-familjen när ligan fortsätter förberedelserna för ett stort 2024 och framåt, säger Greg Norman. 

Jon Rahm blev proffs 2016. Han vann U.S. Open 2021 och The Masters 2022. Det har blivit totalt 11 segrar på PGA Tour och 10 på DP World Tour. 
LIV Golfs tredje säsong startar 2 februari med en tävling i Mexiko.


Text: • 2023-12-08
TournyttGreg NormanJon RahmLIV GOlfTournytt
Rulla till toppen