Sergio Garcia, Lee Westwood, Ian Poulter och Henrik Stenson blev helt inaktuella för Ryder Cup när de gick över till LIV Golf 2022. Rory McIlroy uppgav under årets upplaga i Rom att han inte saknade dem. Jon Rahm värderar han högre. Foto: Getty Images

Besviken McIlroy vill absolut ha med Rahm i Ryder Cup

Nordirländaren reagerar på Jon Rahms övergång till LIV Golf.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-08 Uppdaterad 2023-12-08

Världstrean Jon Rahm är klar för LIV Golf och uppges ha fått 6 miljarder kronor för övergången. 

Världstvåan och en av LIV-tourens främsta kritiker Rory McIlroy sa i november att han skulle bli väldigt, väldigt förvånad om Rahm valde att gå till LIV Golf. 

Nu blev det så ändå och Rory McIlroy uttrycker oro för toppgolfens framtid. 
– Min oro med flera tourer som tävlar mot varandra om de bästa spelarna är att det kommer att dela publiken. Vissa gillar LIV, men majoriteten föredrar PGA. Men om LIV fortsätter plocka ett par spelare varje år kommer det att delas upp och det är inte bra för någon. Man kannibaliserar på sin egen sport, ungefär som det har blivit inom boxningen och i ett par andra sporter också. Enligt mig är det bästa att ha alla världens bästa spelare på en och samma tour. Det är det fansen vill, säger McIlroy till Sky Sports.

Trots att Rahm nu gått till LIV så vill McIlroy se spanjoren i Ryder Cup om två år.
– Jon kommer att vara med på Bethpage 2025, så på grund av detta beslut behöver Europatouren skriva om reglerna för Ryder Cup-berättigande. Det är absolut ingen tvekan om det – jag vill verkligen ha med Jon Rahm i nästa Ryder Cup-lag. 

Besviken 

Rory McIlroy är besviken men framhåller också att ”fredssamtalen” som pågår mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) gjort det enklare för spelare att ta beslutet att gå över.

– Jag kommer att sakna att tävla mot Rahm vecka ut och vecka in. Han har så mycket talang, han är så uthållig och han är en fantastisk lagkamrat i Ryder Cup. Det jag har insett är att man kan inte döma någon för att ha fattat ett beslut som de känner är det bästa för dem. Är det en besvikelse för mig? Ja, men golfens landskap förändrades den 6 juni, när ramavtalet tillkännagavs, och jag tror därför att det gjorde hoppet från PGA Tour till LIV lite lättare, säger McIlroy.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-08
TournyttJon RahmRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen