Tiger Woods är tillbaka och hoppas kunna spela en hel del golf nästa år. Foto: Getty Images

Tiger Woods: ”En tävling i månaden”

En ringrostig 47-åring hoppas kunna spela i alla viktiga och stora tävlingar 2024.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-28 Uppdaterad 2023-11-28

På torsdag gör Tiger Woods comeback efter en skadefrånvaro som pågått sedan i april då han bröt The Masters inför tredje ronden. 
Han är spelande värd för Hero World Challenge där 20 toppspelare gör upp på Bahamas. Världsettan Scottie Scheffler och världsfyran Viktor Hovland (regerande mästare) är bästa spelarna på plats. 
På tisdagen mötte Woods media under en presskonferens och här är vad som kom fram: 

Smärtfri i vristen – men ont på andra ställen

Efter att ha brutit The Masters genomgick Tiger Woods en fotoperation.
Just den delen ska vara läkt och 47-åringen är smärtfri. Men samtidigt tar andra kroppsdelar över bördan.
– Jag bryr mig inte alls om att promenera. Jag har ingen fotledsvärk längre, den är borta. De andra delarna av min kropp, mitt knä gör ont, min rygg. Krafterna går någon annanstans. Precis som när jag fick min rygg stelopererad, måste krafterna ta vägen någonstans, sa Tiger Woods till den samlade pressen på Bahamas.

”Ringrostig”

Han har spelat mycket under slutskedet av sin rehab efter fotoperationen i april, men medger att spelet inte känns helt hundra än.
– Mitt spel känns ringrostigt och jag har inte spelat på länge. Jag är samtidigt sugen på att tävla men jag är lika nyfiken som ni på att se vad som kommer hända eftersom jag inte gjort detta på sistone. 

En tävling i månaden

Eftersom det inte gör ont att promenera (som det gjorde under lång tid innan han opererade foten) så hoppas Tiger Woods att han kommer kunna spela ungefär en tävling i månaden (majors och upphöjda PGA Tour-tävlingar).
– Jag tror att det bästa scenariot skulle vara en tävling i månaden och jag tror att det är realistiskt. Nu måste jag göra mig redo för allt det och jag tycker att den här veckan är ett stort steg i den riktningen.

Frustrerad över hur PIF-affären kom till

Den 6 juni i år slog nyheten ner som en bomb – PGA Tour och DP World Tour lägger ner stridsyxan och har sedan dess arbetat på att få fram ett nytt samarbetsavtal tillsammans med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf).
Tiger Woods fick ingen förvarning och blev väldigt förvånad när nyheten kom. Framförallt blev han besviken på att PGA Tour-kommissionären Jay Monahan höll spelarna utanför, inklusive de som satt i spelarråden.
– Det får inte ske igen. Jay förstår att det som skedde innan beskedet inte får hända igen och det kommer inte ske igen. Inte med tanke på rollerna spelarna har och vilka spelarråd vi sitter i. (Tiger Woods tog plats i spelarrådet efter att tourerna skakat hand med PIF). 

Ryder Cup 2025?

Tiger Woods är storfavorit att leda det amerikanska laget på Bethpage. Men att bli kapten är inget han tänker på och vände sedan fokus tillbaka till allt som händer på PGA Tour.
– Just nu står det för mycket på spel med vår tour för att tänka på Ryder Cup. Vi måste få det här (avtalat med PIF) gjort och vi måste fokusera på det här just nu. Ryder Cup kan vänta, spelarna och alla inblandade förstår att det här är en fråga vi måste fokusera mer på.

Oklart vem som ska bära bagen

Den här veckan tar Rob McNamara på sig uppgiften att bära Tigers bag och tvätta hans klubbor. McNamara är en nära vän och affärspartner som enligt Tiger själv också är en duktig spelare och som känner till Tigers spel väl.
Men McNamara är en temporär lösning – vem som ska vara caddie under 2024 vet inte ens Tiger Woods.
– Jag vet inte än. Ärligt så har jag ingen aning. Jag är nyfiken på hur de här 72 hålen känns i kroppen och spelet och sen försöka sätta ett schema och planering för nästa år.

”Alla arbetar för att få till ett avtal”

Tiger Woods är involverad i de överläggningar som nu sker mellan tourerna och PIF. En sak som diskuteras är hur utkastade LIV-spelare ska kunna ta sig tillbaka till PGA Tour.
– Vi jobbar fortfarande på det. En del av affären är att försöka hitta en väg, hur den än ser ut. Det finns så många olika scenarier.
Han försäkrar att alla inblandade vill få till ett så bra avtal som möjligt och gärna på utsatt tid.
– Alla parter pratar och vi arbetar aggressivt med att försöka få till stånd ett avtal. Vi har flera alternativ, men vi vill ändå ha en avtal klar den 31 december. Så stod det i avtalet i somras och det förstår alla parter. Men det finns andra alternativ. 


Text: Olof Åsgård • 2023-11-28
TournyttPGA TourTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen