Cameron Smith kommer att göra vad han kan för att ta sig till OS i Paris 2025 Foto: Getty Images

Smith riskerar att missa OS i Paris

"Jag skulle vilja vara med, hundra procent"

Text: Martin Strömberg • 2023-11-22 Uppdaterad 2023-11-22

Vid senaste OS i Tokyo slutade australiensaren Cameron Smith ett slag från medalj. Men Smith fick mersmak av själva tävlingen och vill gärna representera sitt land även i Paris 2025, det kommer dock att bli en tuff uppgift att lyckas då OS använder OWGR (Official World Golf Ranking) som kvalificeringsverktyg, och LIV Golf, där Smith mestadels spelar, är inte godkända för världsrankingpoäng.

– Jag skulle vilja vara med, hundra procent. Men jag vet antagningskriterierna, det är osäkert om de kommer att ändras. Men jag har några tävlingar här hemma och förhoppningsvis bra chanser i majors nästa år så att jag kan hålla uppe min ranking och få representera Australien igen, det är väldigt speciellt för mig, sa Smith inför veckans Australian PGA Championship i Brisbane.

Smith är en av de LIV-spelare som hållit uppe sin standard på OWGR bäst under 2023. Han var världstvåa under hösten 2022 och har nu fallit till en 18:e plats. Det relativt blygsamma raset beror på att Smith spelat bra i de tävlingar som trots allt haft världsrankingpoäng under året. Han var delad nia i PGA Championship och fyra i U.S. Open. Lägg till det en delad 34:e plats i Masters och en delad 33:e plats i The Open och i förra veckan slutade Smith tvåa i Hong Kong Open på Asian Tour.

En möjlighet som LIV-spelare som aspirerar på en OS-plats har är att lägga till fler tävlingar på Asian Tour. De ger inte så mycket poäng som tävlingar på PGA Tour men om man placerar sig riktigt högt ger det ändå effekt.

– Det är en möjlighet som jag överväger men det kommer att bli lite vänta och se hur det ser ut när vi närmar oss, förklarade Smith.

Cameron Smith är fortfarande bästa australier på OWGR på en 18:e plats men fallet går fort om man inte samlar in poäng och han jagas i första hand av Jason Day (21), Cameron Davis (44) och Min Woo Lee (45).

Startfältet i OS utgörs av 60 spelare varav en kvotplats är vikt till värdlandet Frankrike. De 15 främsta på OWGR får varsin plats förutsatt att man inte har fyra spelare från sin egen nation före sig, och sedan fylls det på med max två spelare per land till dess att man fyllt startfältet och datumet som gäller för deadline är den 17:e juni. Om ställningarna står sig så skulle det innebära att Ludvig Åberg (32) och Alexander Norén (55) skulle representera Sverige.

Damsidan har en liknande modell som bygger på Rolex ranking och för svensk del är det Linn Grant (16) och Maja Stark (43) som är kvalificerade i dagsläget.

Här hittar ni kvalificeringskriterierna för Golf till OS 2025.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-22
TournyttAlexander NorénCameron DavisCameron SmithJason DayLudvig ÅbergMin Woo LeeOS ParisTournytt
Rulla till toppen