Ludvig Åberg i fint sällskap. Foto/Arkiv: Getty Images

Åbergs debutsäsong vs. Tiger, Rahm, Hovland och Stenson

Vi jämför Ludvig Åbergs första sex månader som proffs med fyra andra profilerade spelare.

Text: Svensk Golf • 2023-11-21 Uppdaterad 2023-11-21

Ludvig Åberg har minst sagt fått en stark start på karriären sedan han blev proffs i juni tidigare i år. 
På sex månader har 24-åringen:
– Vunnit på både PGA Tour och DP World Tour.
– Blivit uttagen i Ryder Cup och blev därmed den förste någonsin att spela Ryder Cup utan att ha spelat i en major först. I debuten blev det två matchvinster och två förluster. I en av matcherna blev det rekord tillsammans med Viktor Hovland när skandinaverna besegrade Scottie Scheffler och Brooks Koepka med hela 9&7. 
– Spelat elva PGA Tour-tävlingar där han vunnit en och slutat topp 10 i ytterligare tre tävlingar. 
– Spelat tre tävlingar på DP World Tour (som inte var samarrangemang med PGA Tour) där han segrade i en och slutade topp 10 i de två andra. 

Ett mycket imponerande första halvår på proffskarriären. Han är dock inte unik – Tiger Woods hade en liknande, om inte snäppet bättre, start på karriären. 

På senare år har både Jon Rahm och Viktor Hovland stått för fina debutsäsonger. Jämför vi med Sveriges bästa spelare genom tiderna går det snabbt att konstatera att Åberg fått en betydligt trevligare start på karriären. 

Ludvig Åberg är den förste någonsin att genom nya collegerankingen PGA Tour University ta sig direkt ut på PGA Tour och dessutom med försäkran om spel över en hel säsong (i Åbergs fall från juni till november i år och hela nästa år eftersom PGA Tour då går över till att spelas över ett och samma kalenderår).

Denna möjlighet hade ingen av spelarna nedan, som tog sig på touren via andra vägar. Men det är en sak att få chansen, en annan att ta den.
För PGA Tour University har syftet med införandet av rankingen uppnåtts – Åberg har tagit plats i högsta divisionen och risken för uteblivna sponsorinbjudningar eller att hans talang grusas på diverse undertourer har eliminerats.  

Tiger Woods

Den extremt hyllade och lovordade amatörspelaren Tiger Woods blev proffs vid 20 års ålder den 20 juli 1996 efter två år på college. Samma dag skrev han kontrakt med Nike och Titleist. Olikt Åberg var Woods i händerna på inbjudningar och behövde spela till sig rättigheter på PGA Tour.
Det började trevande med en 60:e plats i första PGA Tour-tävlingen som proffs. Sen gick det gradvis bättre – 11:a veckan efter, femma efter det, sedan trea. I femte proffsstarten kom första av två segrar under 1996. Han inledde 1997 med seger och det blev totalt åtta topp 10-placeringar på tolv starter första halvåret i karriären. Det har blivit 15 majorsegrar och 82 PGA Tour-segrar totalt.

Jon Rahm

Den spanske amatörvärldsettan blev proffs i juni 2016. Likt Tiger Woods var det inbjudningar som gällde för att samla ihop rankingpoäng för fortsatt spel på PGA Tour. Och det lyckades Rahm med, som inledde proffslivet med att sluta trea i första tävlingen som proffs.
Tävlingen efter missade han kvalgränsen. Det blev en 59:e plats i The Open och sedan en andraplats i RBC Canadian Open. Efter en 8:e plats, en 14:e plats och två 15:e platser var kortet säkrat efter ett halvår.
Första segern kom i januari året därpå i Farmers Insurance Open. Det har blivit två majorsegrar, en Race to Dubai Rankings-titel och ytterligare tio PGA Tour-segrar sedan dess.

Viktor Hovland

Efter fina placeringar som amatör i The Masters (32) och U.S. Open (12) så blev norrmannen proffs i juni 2019. Likt Rahm och Woods var det inbjudningar till PGA Tour-tävlingar som gällde för att försöka spela till sig rättigheter. Men PGA Tour-medlemskapet säkrades redan i augusti genom en andraplats i en av undertouren Korn Ferry Tours slutspelstävlingar. Resultatraden på PGA Tour första halvåret löd: 54, 13, 13, 16, 4, 10, 31, 41 och slutligen en missad kvalgräns. Hovland blev även elva i DPWT-tävlingen BMW PGA Championship. Norrmannens första seger kom i februari 2020 när han vann Puerto Rico Open. Det har blivit ytterligare fem PGA Tour-segrar och en FedExCup-titel sedan dess.

Henrik Stenson

Blev proffs sent på året 1998. Inledde med att komma sexa i en tävling i december på sydamerikanska touren där han fick med sig en check på 33 600 kronor. Sen följde spel i Telia Tour- och Nordiska Ligan-tävlingar varav en också räknades in på Challenge Tour. I den slutade Stenson på nionde plats och tjänade 16 195 kronor för bedriften. Våren 1999 blev det totalt fyra topp 10-placeringar på fem tävlingar innan han fick plats i och slutade på 30:e plats i European Tour-tävlingen Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck. Colin Montgomerie segrade och Stenson fick 101 552 kronor för sin insats.
Det var först år 2000 som det lossnade rejält för Stenson när han vann tre tävlingar och order of merit på Challenge Tour. Det har blivit en majorseger, sex PGA Tour-segrar, 11 DP World Tour-segrar, en FedExCup-titel och två Race to Dubai Rankings-titlar sedan dess.


Text: Svensk Golf • 2023-11-21
TournyttHenrik StensonJon RahmLudvig ÅbergTiger WoodsTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen