Oavsett vilken klubba han håller i så händer det alltid bra saker när Ludvig Åberg står på tee. Foto: Getty Images

Siffrorna bakom Åbergs debutseger

Vi kollar på siffror och statistik för Åbergs seger i RSM Classic.

Text: Svensk Golf • 2023-11-20 Uppdaterad 2023-11-20

Ludvig Åbergs seger i RSM Classic imponerade i många avseenden. Att han vann sin första PGA Tour-tävling och säkrade spel i nästa års majortävlingar var dock viktigast. Allt annat kan ses som ren bonus.


I strokes gained-statistiken, som presenteras utförligt nedan, var 24-åringen bäst i den tyngsta kategorin SG Totalt (totalt intjänade slag mot fältet) – och var även högt upp i flera andra underkategorier.

253 – tangerat 72-hålsrekord

2017 knallade Justin Thomas runt Sony Open på 253 slag. Åbergs sänkta birdieputt på 72:a hålet innebar att han tangerade PGA Tour-rekordet på lägsta sammanlagda score över 72 hål. Åbergs helg med 61 slag lördag och 61 slag söndag är däremot nytt PGA Tour-rekord för sista 36 hålen, hans avslutning var ett slag bättre än Matt Jones på Kapalua 2022 och Patrick Rodgers på Sea Island 2019.

53

Inför förra veckans tävling var Åberg 96:a på FedExCup Fall-rankingen. Efter triumfen avancerade han till 53:e plats, vilket gav garanterade startplatser i de upphöjda tävlingarna AT&T Pebble Beach Pro-Am och The Genesis Invitational.
Rankingen, segern och världsrankingen tillsammans gör att han har alla möjligheter att sätta upp vilket spelschema han vill nästa år.

32

1 januari 2023 var dåvarande amatören Ludvig Åberg rankad 3 064 i världen. Sedan proffsdebuten har han avancerat snabbt och eftersom han ännu inte kan förlora poäng i relation till tidigare spelade tävlingar så blir varje resultat ett rejält kliv uppåt. Eftersom han spelat väldigt bra så blir dessa kliv än mer uppenbara. Efter segern klättrade han från 53:e till 32:a plats på Official World Golf Ranking och har därmed säkrat plats i alla fyra majortävlingar nästa år.

3 144 994

1 512 000 dollar stod det på segerchecken i RSM Classic. Åberg har på sina elva PGA Tour-tävlingar som proffs därmed tjänat in motsvarande 33 miljoner kronor.

2

Åberg noterades för eagle på hål 8 (Plantation Course) första ronden och på hål 15 (Seaside Course) tredje ronden.

26

Det blev birdie på 36 procent av hålen för svensken. Trean i tävlingen, Eric Cole, var snäppet bättre i birdieproduktionen med 28 stycken. Men Cole gjorde bara en eagle och tvingades skriva ner sex bogeys i scorekorten.

1

Åberg fick bara en plump i protokollet. Bogeyn på hål 12, par 3, sista ronden skedde dessutom på tävlingens näst svåraste hål sett till spelarnas snittscorer.

Strokes gained RSM Classic

SG Totalt

1. Ludvig Åberg, +4.78 slag

SG Puttning

1. Troy Merritt, +3.06
5. Ludvig Åberg, +2.14

SG Runt green 

1. Kyle Westmoreland, +2.47
38. Ludvig Åberg, +0.42

SG Inspel

1. Seung-Yul Noh, +2.15
25. Ludvig Åberg, +0.89

SG Från tee

1. Hayden Buckley, +1.95
3. Ludvig Åberg, +1.67

SG Tee till green (allt utom puttning)

1. Bryce Garnett, +3.10
2. Ludvig Åberg, +2.90

Så funkar Strokes Gained

Strokes gained etablerades av amerikanske ekonomiprofessorn Mark Broadie. Modellen har revolutionerat golfsportens sätt att mäta statistik och har använts bredare på PGA Tour sedan 2010 för att kunna mäta mer exakt hur spelarna presterar i olika delar av spelet.
Det som gör strokes gained effektivare än traditionell statistik är att modellen kan isolera och bedöma individuella slag var för sig. Traditionell statistik, som greenträffar och antal puttar, påverkas ofta av faktorer som inte är avsedda att inkluderas i det man försöker mäta. Exempel på detta är att en spelare i många fall har fler puttar om spelaren ­träffar fler greener men det betyder inte nödvändigtvis att spelaren puttat sämre. Slår du dåliga utslag får du oftast få greenträffar, och det i sin tur ger oftast färre puttar – eftersom du slagit chippar nära hål.

De senaste åren har genomslaget för strokes gained varit enormt och många proffs väger in statistiken när de planerar sitt spelschema och träningsupplägg.
Räknesättet fungerar så här:
Från olika positioner på banan har man räknat ut spelarnas snittscore/riktmärken, alltså det förväntade antalet slag det tar dem därifrån och i hål, exempelvis 4,0 slag.
Låt säga att en spelare slår från den positionen och hamnar på en ny position längre fram där riktmärket är 2,8 slag för att fullfölja hålet, då blir uträkningen så här:
4,0 (riktmärke från ursprungspositionen)
– 2,8 slag (riktmärke nya positionen)
– 1 slag (slaget som just slogs)
= + 0,2 slag på slaget som just slogs.
Spelarens prestation var alltså 0,2 slag bättre än riktmärket.
Hade nya positionen haft ett riktmärke på 3,2 slag hade spelaren istället förlorat 0,2 slag.


Text: Svensk Golf • 2023-11-20
TournyttLudvig ÅbergPGA TourSpelarstatistikStatistikStrokes gainedTournytt
Rulla till toppen