Ludvig Åberg med sin första segerpokal på PGA Tour efter segern i RSM Classic Foto: Getty Images

Åberg segrare på PGA Tour – vann RSM Classic

Vann efter dubbla 61-ronder i Georgia.

Text: Martin Strömberg • 2023-11-19 Uppdaterad 2023-11-20

Ludvig Åberg tog sin första seger på PGA Tour i sin 14:e start som proffs och sin elfte på PGA Tour. Han avslutade RSM Classic på Seaside Course i Georgia med 61 slag (-9) sista ronden och med 29 under par totalt var Åberg fyra slag före tvåan, Mackenzie Hughes från Kanada. Åberg har under sina knappt sex månader som proffs hunnit med att vinna både på DP World Tour (Omega European Masters) samt på PGA Tour (RSM Classic) samt delta och vinna i Ryder Cup.

– Det är naturligtvis bortom alla mina drömmar och om ni sagt detta till mig för två månader sedan hade jag inte trott det. Detta är vad jag drömde om som barn och jag är superlycklig för mitt team och alla som hjälpt mig, förklarade Åberg direkt efter segern.

Åberg fick en fin start sista ronden och var fyra under par efter sex spelade hål. Han ledde då med fyra slag. Men Hughes kom igång och höll tävlingen vid liv hela vägen. Det var först när Åberg boxade i en birdieputt på det 17:e hålet som han fick tre slags marginal. När han sedan rullade i ytterligare en birdie på sista hålet skrevs segermarginalen till fyra slag.

– Jag känner mig nervös fortfarande. Jag vaknade nervös men kände mig samtidigt priviligierad över att jag överhuvudtaget är i den här situationen. Det har varit sex månader som jag aldrig kommer att glömma.

Åbergs 122 slag (61-61) över helgens 36 hål är den lägsta 36-hålsscoren på PGA Tour någonsin och han spelade hela 85 hål i rad utan att göra en bogey innan det enda tappade slaget i tävlingen kom på sista dagens tolfte hål. Hans sista tre ronder på 186 slag är också det lägst genom tiderna. Segern innebär också att han klättrar till 32:a plats på OWGR när den nya rankingen publiceras nästa vecka. Han slutar på 53:e plats på FedEx Cups höstranking vilket innebär att han får spela säsongspremiären The Sentry på Hawaii samt de upphöjda tävlingarna på Pebble Beach och Riviera.

Ludvig Åberg blev den elfte svensken att vinna på PGA Tour och segern i Georgia var den 28:e blågula totalt.

Alexander Norén slutade på delad 23:e plats efter 68 slag sista dagen och slutade på 64:e plats på FedEx höstranking.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-19
TournyttAlexander NorénLudvig ÅbergMacKenzie HughesPGA TourRSM ClassicTournytt
Rulla till toppen