Ludvig Åberg leder med ett slag inför slutronden av RSM Classic efter en fin 61-rond under lördagen Foto: Getty Images

61 slag av Åberg – leder inför slutronden

Kan ta första segern – och bli Rookie of the Year på PGA Tour.

Text: Martin Strömberg • 2023-11-19 Uppdaterad 2023-11-19

Det blev en tredjedag med extremt låga scorer på Sea Island Golf Clubs Seaside Course under lördagen av RSM Classic. Mackenzie Hughes var någon decimeter från att gå runt på 59 slag, på banan som har par 70, och Eric Cole noterade 61 slag. Ett tag såg det ut som att svenske Ludvig Åberg skulle halka ett par slag bakom den duon men en stark avslutning innebar 61 slag också för Åberg, och ledning inför sista ronden med ett slag före Cole.

De två har också en inbördes kamp om den åtråvärda titeln Rookie of the Year, The Arnold Palmer Award. Cole har en historia av många år på amerikanska minitourer där han nästan upnått legendstatus innan han äntligen lyckades ta sig ut på PGA Tour. Han har under säsongen spelat betydligt fler tävlingar än Åberg, 37 stycken mot svenskens 13 och slutade på 43:e plats på FedEx Cup. Åberg är 96:a på samma lista men skulle vid seger i RSM Classic klättra till runt 55:e plats. Ingen av de två har dock vunnit på PGA Tour än och kanske blir sista ronden i RSM Classic avgörande i kampen om den fina titeln. Det är PGA Tour-spelarna själva som röstar och ingen jury som utser årets rookie.

– Det vore fantastiskt coolt och något man bara kan få en enda gång. Men det är inget jag tänker på, det blir som det blir och jag försöker att förbereda mig så bra jag kan, sa Cole efter tredje ronden.

Åberg gör sin blott elfte start på PGA Tour som proffs och om han hade haft tillräckligt många ronder för att räknas med i statistiken så hade han legat tvåa i statistiken Strokes Gained: Off-the-Tee och han är ensam på PGA Tour om att snitta över 315 yards och samtidigt träffa över 60 procent av fairways.

– Jag försöker att fatta snabba och tydliga beslut och ibland blir jag nästan för snabb så att jag får bromsa mig själv lite, men jag vill hela tiden vara tydlig mot mig själv, sa Åberg.

Åberg var i toppen av nästan all statistik under tredje ronden. Han var tvåa i SG Off The Tee med 1,67 intjänade slag. Han var trea i SG Approach To Green med 2,15 intjänade slag och han var dessutom trea i SG Around The Green med 1,69 intjänade slag. Enda kategorin som stack ut negativt var SG Putting där Åberg var på 40:e plats med 0,07 intjänade slag men träffar man 16 greener så är det svårt att maxa ut i den kategorin.

Det stora lyftet under tredje ronden kom när Åberg, efter att ha hamnat i problem höger med driven, lyckades sätta en pitch från cirka 30 meter i hål. Han följde upp med eagle på det 15:e och nya birdies på hål 16 och 17 innan han fick nöja sig med par på avslutningshålet. Åberg är nu 20 under par.

Också Alexander Norén har möjligheten att ta ännu en fin placering. Norén gick runt på 64 slag tredje ronden och delar åttondeplatsen, sju slag bakom landsmannen.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-19
TournyttAlexander NorénEric ColeLudvig ÅbergMacKenzie HughesPGA TourRSM ClassicTournytt
Rulla till toppen